ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:17 29.08


Мотобольній команді "Колос" - 40 років

Далекого 1976 року група ентузіастів зі Стовбиної Долини задумала, здавалося б, тоді неможливе: створити у селі серйозну мотобольну команду фактично з нуля.

Щоправда, подібний приклад на Полтавщині уже був – вишняківська "Нива" на той час доволі успішно виступала навіть у вищій лізі чемпіонату СРСР, однак там ця гра вже мала певні традиції. Стовбинодолинцям же довелося починати, як кажуть, з нуля. Та ініціативу молоді підтримав голова правління місцевого колгоспу Володимир Іванович Кондратенко. За рахунок господарства було закуплено мотоцикли, форму, все необхідне для команди, яку вирішили назвати "Колос".

Рівно 40 років тому – 27 серпня 1976 року – команда провела свій перший товариський матч проти полтавського "Старта", за який грали майбутні зірки українського мотоболу – Валерій Мороховець, Володимир Тимошенко, Олександр Юхно. У "Колоса" тоді ще не було ні поля, ні своєї бази, тому гра відбулася на футбольному газоні у селі Коби. Господарі програли досвідченішим гостям - 3:5, а свої перші голи забили тоді Віктор Коба (два) і капітан команди Микола Зимівець. Окрім них у стартовому складі грали Володимир Коба, Василь Зимівець, Олександр Левченко, воротар Віталій Скобельський.

А невдовзі у "Колоса" з’явилася і своя база: за допомогою господарства збудували приміщення спортивно-технічного клубу з боксами для мотоциклів і майстернею, облаштували і поле для гри з твердим покриттям і трибунами. Це стало своєрідною народною будовою, адже на об’єкті у вихідні дні, під час суботників активно працювала місцева молодь.

А вже 1980 року до команди прийшов перший успіх: "Колос" став срібним призером чемпіонату України. Відтак стовбинодолинці загалом чотири рази завойовували чемпіонські медалі, двічі – срібні і навіть стали бронзовими призерами чемпіонату СРСР серед команд першої ліги.

На жаль, наприкінці 1990-х мотобол у Стовбиній Долині занепав і лише чотири роки тому команду було відновлено.

А цими днями у Стовбиній Долині зібралися ветерани мотоболу – ті, хто грав у першому складі, хто кував слави команди у 1980-ті. Це – Микола Зимівець, Віктор Коба, Василь Зимівець, Віталій Скобельський, Віктор Василенко, Василь Коба, Володимир Сліпко, Григорій Зимівець, Володимир Коба, Іван Зимівець. Запросили і тодішнього керівника господарства Володимира Кондратенка, без підтримки якого не було б і мотоболу у Стовбиній Долині. До речі, ветерани мотоболу ініціюють присвоєння його імені спортивному комплексу "Колос". Вітав мотоболістів і народний депутат України Андрій Река, який свого часу теж стояв біля витоків команди, підтримував її працюючи в господарстві. Вшанували і колишніх гравців "Колоса" – тих, хто уже відійшов за вічну межу: Володимира Кобу, Олександра Гаркавенка, Олександра Левченка, Володимира Канюку, колишнього тренера Івана Бредуна.

спорт, мотобол, МК Колос

За темою:

  • У Полтаві на поминальні дні курсуватимуть додаткові маршрути громадського транспорту
  • Ворскляни вдома мінімально поступилися лідеру УПЛ. ВІДЕО
  • У Полтаві автівка врізалася в електроопору
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.