ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:45 30.08


Закупівлі харчування у галузі освіти Полтави: аналіз тендерів

Торги через систему електронних закупівель Управління освіти почало проводити лише з серпня. Багато тендерів оголосили напередодні набрання чинності ЗУ "Про публічні закупівлі".

З 1 квітня по 15 серпня Управління освіти Полтавської міськради активно готувалося до початку навчального року. Для шкіл закупили продукти харчування та супутні послуги. Основну частину запланованих закупівель управління провело у травні-липні. Загалом це більше 30 тендерів, з них 29 — на закупівлю продуктів харчування. Договорів уклали майже на 13 млн грн.

Зауважимо, що серед проведених понад 30 тендерів на закупівлю продуктів харчування є систематичний переможець — ФОП Сергієнко.

Спостереження показали, що ТОВ "Торгівельна компанія Світ продуктів" почергово з ФОП Сергієнком відступають від своїх пропозицій і, ймовірно, здають позиції одне одному.

При цьому, можна припустити, що таким чином вони завдають збитків державі. Наприклад, у торгах 7 червня 2016 року дешевшу пропозицію ФОП Сергієнка відхилили через ненадання оригіналів документів. Отож, у закупівлях твердого і кисломолочного сиру перемогла пропозиція ТОВ "ТК "Світ продуктів", дорожча на 20 тисяч гривень, ніж запланована вартість закупівлі.

У серпні управління закупило роботи вогнегасної обробки дерев’яних конструкцій для ПЗОШ №25 та юридичні послуги, і вже встигло укласти договори. Зараз у процесі закупівлі підручників за переговорною процедурою та шкільної документації (табелів), орієнтовна вартість угод — 137 тис. грн.

Отож, спостерігаємо тенденцію, що переважно між собою конкурують на торгах у сфері освіти лише декілька фірм. Це ФОП Сергієнко, ТОВ "Прогрес ПТЦ", ТОВ "Торгівельна компанія "Світ продуктів", ПАТ "Юрія", ФОП Солодовник, ТОВ "Українська дистриб’юторська компанія "Мегаторг".

Управління капітального будівництва уклало ще п'ять прямих договорів на ремонт та реконструкцію шкіл і садочків на загальну суму 925 тис. грн, про що й прозвітувало в електронній системі закупівель Prozorro.

Систематичний переможець з ремонту покрівель шкіл — ФОП Якименко, з яким підписано 11 прямих договорів на суму понад 263 тис грн.

Торги через систему електронних закупівель управління почало проводити лише з серпня. До цього допорогових закупівель вони не проводили, хоча рішення здійснювати "допорогові" торги з використанням електронної системи закупівель Полтавська міськрада прийняла ще у лютому 2016 року.

З 1 серпня всі державні замовники, в тому числі і комунальні підприємствам, і виконавчі комітети, зобов’язані проводити торги лише у електронній системі. Однак, якщо закупівлі оголошували до 1 серпня, то їх можна проводити за старим зразком — у паперовій формі.

Станом на 23 серпня Управління освіти Полтавської міськради оголосило через систему Prozorro 4 закупівлі на суму 221 тис. грн.

У середині липня управління оголосило п'ять закупівель. Серед них — продукти харчування і послуги їдальнь, шкільна документація і канцтовари, підручники.

Наприклад, закупівлю 240 тис. яєць на суму 432 тис. грн оголосили 27 липня, напередодні набрання чинності ЗУ "Про публічні закупівлі". Тому вона пройде за старими правилами. З огляду на таку ситуацію можна припустити, що навряд буде висока конкуренція та відповідно економія бюджетних коштів. Хоча, беручи до уваги очікувану вартість закупівлі, Управління освіти готове закупити десяток яєць по 18 гривень. Слід зауважити, що ринкова вартість того ж десятка яєць у роздрібній торгівлі — близько 12-15 гривень, тобто мінімум на 15% дешевше очікуваної вартості.

закупівлі, тендер

За темою:

  • ОВА: ризики завищення цін на закупівлю 118 квадрокоптерів у Полтаві підтвердилися
  • Полтавці придбають 118 дронів для військових за понад 20 мільйонів
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.