ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

15:45 17.09


Автотрасу Лубни - Полтава перепроектовували... 50 разів

У 2016 році на ремонт українських доріг були виділені рекордні 13 млрд грн. Однак заявлені терміни відновлення часто збільшуються. Відповідно, зростає і бюджет, внаслідок чого початкова вартість не відповідає підсумковій.

Видання "Економічна правда" та ініціатива CoST Ukraine, яка контролює будівництво доріг, описали найбільш поширені причини зростання вартості ремонтів і термінів їх виконання.
За словами представників CoST Ukraine, часто заради економії часу та грошей частиною робочого проекту нехтують. Як наслідок, про необхідність будівництва надземних та підземних пішохідних переходів підрядники дізнаються в останній момент, що автоматично призводить до зростання вартості будівництва.
Лише за проектом траси Лубни - Полтава довелося укладати понад 50 додаткових угод на проектні роботи. Якщо не передбачити надземні чи підземні пішохідні переходи, це призводить до розриву суспільних комунікацій між частинами населеного пункту, розділеного трасою, та до непоодиноких смертельних випадків
- наголошує верифікатор CoST Ukraine Андрій Вознюк.

До слова, один підземний перехід коштує 2-3 млн грн, надземний - 10 млн грн.
Як правило, розробка проектної документації триває рік. Унаслідок тривалих узгоджень та надмірної бюрократії недеталізована проектна документація з ремонту дороги Київ - Харків - Довжанський на ділянці Лубни - Полтава була підготовлена у 2011 році. Тендер відбувся лише в жовтні 2012 року, а ремонтні роботи почалися у квітні 2013 року.
Оскільки з моменту проведення обстеження дороги, необхідного для розробки проектної документації, до початку ремонту минуло більше двох років, перед підрядником постали суттєві проблеми. Обабіч дороги з’явилися магазини, лінії електропередач, газопроводи та багато інших інфраструктурних споруд.
Коли був визначений переможець і почалися земляні роботи, виявилося, що заявлена документація “трохи” не відповідає ситуації на дорозі. Довелося узгоджувати з “Укренерго” перенесення ЛЕП, а це щонайменше місяць часу. Як наслідок, дорожня будівельна техніка простоювала

 - вказує Вознюк.

Якщо такі нюанси враховані при розробці робочого проекту, то процес узгодження між державними органами та компаніями часто призводить до додаткових витрат. При цьому кожен день простою на майданчику може коштувати до 50 тисяч доларів США.
У CoST Ukraine також зауважують, що на етапі проектування варто виносити окремі рішення на розгляд місцевих громад. Наприклад, жителі Полтавської області влітку 2016 року протестували через те, що ділянка згаданої дороги буде проходити через їх городи та двори.
Були звернення і депутатські запити щодо робіт, не передбачених проектом. Якби на етапі проектування відбулися громадські слухання, можливо, вартість робіт була б меншою

- вважає експерт.

дороги, ремонт, гроші, інфраструктура

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.