ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

11:45 14.10


Військова прокуратура не може відсудити у біржовиків будинок у Полтаві

Суд відмовив у позові заступника військового прокурора Полтавського гарнізону до ТОВ "Укрінвест-груп", ПП "УкрБізнесКонсалтінг", підприємця Ніни Філь і ПАТ "Діамантбанк" про витребування на користь держави часток у нежилому будинку по вул.Європейській (Фрунзе), 6 у Полтаві.

Про це свідчить рішення Господарського суду Полтавської області від 29 вересня.
Справа розглядається цим судом уже вдруге. Військовий прокурор почав судитися за це майно у 2015 році. У прокуратурі стверджують, що будинок площею 763 кв.м. є майном Збройних сил і вибув з державної власності незаконно.
У 2015 році прокуратура програла суди першої та апеляційної інстанцій. У березні 2016 року Вищий госпсуд передав справу на новий розгляд у госпсуд Полтавської області.
За матеріалами справи, будинок вибув у приватну власність за біржовою угодою 2002 року, за договором купівлі-продажу між ДП "Укрвійськбуд" і ТОВ "Імідж". Прокурор стверджує, що відчуження будинку відбулося поза волею та без участі власників під час фіктивного банкрутства "Укрвійськбуду". Крім того, прокурор вважає, що біржова угода нікчемна, бо не була посвідчена нотаріально, а також її підписав громадянин, що діяв за довіреністю від особи, що не мала повноважень на вчинення будь-яких дій від імені "Укрвійськбуду".
Розглядаючи справу вдруге, суд знову не погодився з прокуратурою. Суд виходив із того, що "Укрвійськбуд" володів будинком на праві господарського відання і продав його фірмі "Імідж". Таким чином, незалежно від законності дій "Укрвійськбуду" не можна стверджувати, що майно було відчужено без волі власника. Крім того, власники приміщення подали суду заяву про застосування строку позовної давності.
Суд вирішив, що строк позовної давності у справі сплив ще у 2005 році. Суд вважає, що позивачі ДП "Укрвійськбуд" та Міністерство оборони дізналися про порушення свого права ще у 2002 році, коли було укладено біржову угоду. Відтак суд вважає, що 3-річний строк позовної давності треба відраховувати від 2002 року.
За даними реєстру нерухомості, "Укрінвест-груп" має у будинку 365 кв.м. і 66 кв.м., які передала в іпотеку під 3 млн грн. до 2021 року. Іпотекодержателем є Олександр Маковий, голова Біржового комітету Української універсальної біржі. Якими площами володіють решта співвласників будинку у реєстрі не зазначено, повідомляють "наші гроші".
Фірма "Укрінвест-груп" зареєстрована на Галину Дубовську з Лозової Харківської області. Ця жінка свого часу очолювала Лозівську філію Харківської торгової біржі. "УкрБізнесКонсалтінг" зареєстрований на Богдана Мотляка, керівника Української універсальної біржі.

суд, прокуратура, власність

За темою:

  • Мамай просить суд поновитися на посаді міського голови
  • На Полтавщині продовжили заборону руху всіх суден
  • За незаконний продаж підакцизних товарів чоловіку загрожує штраф
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.