ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:41 29.10


Чутки про голку зі СНІДом у полтавському кінотеатрі виявилися безпідставними

Полтавою поширюються страшні чутки, нібито хтось із відвідувачів кінотеатру "Конкорд" натикнувся на голку, заражену вірусом ВІЛ/СНІД, яка була встромлена в крісло глядацького залу.

Ми вирішили провести власне журналістське розслідування, адже маємо дані про подібні випадки, які були зафіксовані в Дніпрі та Рівному.
За інформацією спершу звернулись безпосередньо до офіційних представників кінотеатру. Старший адміністратор закладу категорично спростував будь-які закиди про виявлення гострих предметів, у тому числі голок від шприців на території кінотеатру. За його словами, зали регулярно оглядаються співробітниками клінінгової компанії під час прибирань – зранку та між сеансами, а також, при необхідності, представниками охорони.
Бувало, що виявляли в залі сторонні предмети – портфелі, пакети, барсетки чи гаманці. В такому випадку робітники одразу викликають охорону, складають акти про знахідки тощо. Працівники діють у відповідності до затверджених правил. На щастя, гострих чи небезпечних предметів не виявляли ніколи
– розповів співробітник кінотеатру. Від припускає, що подібні чутки розповсюджує хтось із незадоволених клієнтів, або представники інших кінозалів міста з метою дискредитації конкурентів.

Згідно з даними, отриманими від прес-служби УМВС Полтавської області, із заявами про травмування голками в громадських місцях, і зокрема в кінотеатрі “Конкорд”, до правоохоронних органів ніхто не звертався.
Фахівці Полтавського обласного центру профілактики ВІЛ та боротьби зі СНІДом також прокоментували нам ситуацію. Виявляється, щорічно до Центру звертаються за консультацією 4-6 осіб, які випадково в тій чи іншій ситуації вкололись голками від шприців. Найчастіше це буває в літню пору, коли люди ходять у відкритому взутті чи босоніж. Траплялися також ситуації подібного травмування, коли голки знаходили у дверних ручках загального користування, або в кріслі нічного клубу. У жодної особи, що звернулась зі скаргою на подібні ситуації, випадків інфікування на ВІЛ/СНІД зафіксовано не було.
Люди, які нібито "накололися" на голку в кінозалі, до закладу не звертались, інформації за подібні випадки сюди також не надходило.

Фахівці нам повідомили, що вірус ВІЛ нестійкий у зовнішньому середовищі, тож інфіковані голки не так довго залишаються небезпечними. Інфікування таким чином можливе лише у випадку, коли з моменту користування голкою хворої особи пройшло менше 72 годин та канюля голки містить видиму кількість інфікованої рідини.
Окремо лікарі застерігають, що крім ВІЛ, на гострих предметах можуть бути носії інших хвороб. Тому, якщо людина накололась на невідому голку, має сенс звернутись для консультації, діагностики та постконтактної профілактики до Центру профілактики ВІЛ за адресою у Полтаві: пров. Госпітальний, 5. Обстеження тут безкоштовне. Контроль проводять за півроку.
Також анонімний аналіз можна буде пройти просто на вулицях Полтави в спеціальних мобільних пунктах 1 грудня, під час традиційних заходів до міжнародного дня боротьби зі СНІДом.

кіно, безпека, шприц, наркоманія, СНІД

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.