ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

12:10 22.02


0.1 відсотка бюджету міста хочуть віддати у розпорядження жителів

У Полтаві з наступного року самі жителі можуть вибирати проекти з поліпшення життя міста, на що закладуть 0.1 відсотка бюджету. Але на перший етап впровадження ідеї потрібно 60 тисяч гривень.

Проект рішення міської ради "Партиципаторне бюджетування (бюджет участі) у м. Полтаві" розглянуть депутати на одній із найближчих сесій.

Партиципаторне бюджетування – це втілення у життя соціально значущих проектів, якими зможе скористатися більшість мешканців міста. Мова може йти як про появу окремої лави, тротуарної плитки на алеї, так і про стадіон. Адже самим мешканцям краще видно, які у них проблеми потребують першочергового вирішення, - ніж депутатам міської ради.

Ми дамо можливість людям брати участь у розподілі коштів міського бюджету. Це відбувається шляхом подачі проектів і організації голосування за те, аби виявити кращі з них. З врахуванням досвіду країн Європи, ми заклали 0.1 відсотка від річного бюджету на реалізацію тих проектів, які подадуть люди,

- зазначила Оксана Деркач, секретар міської ради.

Якби програма в повну силу запрацювала цього року, на ці цілі можна було б виділити приблизно 900 тисяч гривень. Але нинішній рік стане лише стартом інформаційної кампанії.

У її рамках міська влада розповість полтавцям за допомогою ЗМІ і тематичних брошур про їхні права у рамках партиципаторного бюджетування. На це пропонується виділити 50 тисяч гривень. Ще 10 тисяч потрібно на придбання спеціальної комп'ютерної програми, завдяки якій містяни вчитимуться голосувати за найкращі пропозиції.

За даними Оксани Деркач, на цей рік фінансування проектів від полтавських громад не закладається. Після старту інформаційної кампанії про можливості бюджету участі полтавці матимуть час до травня, аби надіслати свої проекти до міськвиконкому. Потім над ними буде працювати група експертів за участю юристів, фінансистів та профільних фахівців. Вони мають привести ці проекти у відповідність до законодавчої бази України. Влітку пропозиції від полтавців обговорюватиме все місто, найкращі із них будуть відібрані. У листопаді-грудні під такі проекти депутати на сесіях закладуть кошти. Тож безпосереднє втілення у життя найкращих пропозицій від полтавських громад почнеться у 2017 році.

Член робочої групи з розробки проекту партиципаторного бюджету Ганна Шавиро, тренер проекту "Наше місто, наш бюджет, наше майбутнє" повідомила виданню Poltava365.com додаткові деталі про бюджет участі у Полтаві:

Партиципаторний бюджет краще називати громадським – так і ближче до перекладу і зрозуміліше людям. Вони існують в різних країнах світу на основі різних моделей територіального поділу і фінансування, але суть одна – самі жителі пропонують проект, який підтримує, фінансує і реалізує влада. В Україні громадське фінансування почали впроваджувати як міста обласного значення, так і районні. Уже є результати в Черкасах, Чернігові (скоро до проекту включиться перше місто-мільйонник – Харків). До речі, ці два міста, а також Полтава – серед пілотних населених пунктів у плані впровадження громадського бюджету. Вони вже провели відповідну роботу і мають результат у вигляді обраних проектів, які обрали містяни шляхом голосування. Наприклад, у Черкасах переможцями обрано шість проектів, реалізація яких почнеться вже цьогоріч: облаштування тротуарною плиткою подвір'я гімназії №9 ім. О.М. Луценка, створення комфортних умов у дитячих навчальних закладах №35 та №83, облаштування майданчика у ДНЗ №18, благоустрій алеї парку міської лікарні №1 та відкриття спортивної зали імені Сергія Амброса. Що це могло би бути у Полтаві? Наприклад, між школами №17 і №37 на Леваді є занедбана алея. З неї можна зробити шикарний бульвар, обладнаний цікавими лавами, ліхтарями – буде культурна зона відпочинку для мешканців мікрорайону. Крім цього можна зробити безліч цікавого: велодоріжки, інформаційні повідомлення про маршрути транспорту або туристичні об'єкти на зупинках, вказівники до пам'ятників та музеїв. Навіть урни для викидання екскрементів собак і котів, які вигулюються, можна зробити. Проте останнє, думаю, поки що наші громадяни не підтримають.

За словами Ганни Шавиро, досвід показує, що найпопулярніші проекти громадського бюджетування – у сфері ЖКГ.

В Україні впроваджувати партиципаторні проекти допомагає Фундація українсько-польської співпраці ПАУСІ.

В Полтаві Положення про бюджет участі, бланки подання та аналізу проектів депутати міської ради шостого скликання затвердили ще 15 вересня 2015 року.

Анна СОЛТОВСЬКА

бюджет, міськрада, бюджет участі, Шавиро, Деркач

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.