ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

12:41 04.03


Не всі переселенці з Донбасу задоволені допомогою Полтавщини

Під час конференції про дотримання прав внутрішньо переміщених осіб члени об'єднання "Небайдужі жінки Донбасу" висловили свої претензії до чиновників і волонтерів, які намагаються їм допомогти обжитися на полтавській землі.

Вчора у готелі "Палаццо" стартувала дводенна конференція на тему "Забезпечення дотримання прав ВПО у Полтавській області", в якій беруть участь 35 осіб, серед них - чиновники різного рівня, активісти благодійної організації "Світло надії" та інші громадські діячі.

Цікаво, що організатори планували провести захід щодо переселенців без самих переселенців. За словами заступника голови Полтавської ОДА Олега Пругла, мета учасників конференції – обмінятися статистикою і набутим досвідом вирішення проблем переселенців із зони АТО.

Основні питання, з якими звертаються внутрішньо переміщені особи до влади та громадських активістів, – отримання статусу ВПО, пошук житла, працевлаштування, матеріальне забезпечення і медична допомога. Саме з приводу недостатнього надання медичних послуг найбільше обурилися представниці об'єднання "Небайдужі жінки Донбасу", присутні на заході. Вони не захотіли слухати та обговорювати аналітичну довідку про забезпечення прав та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб, яку підготували фахівці "Світла надії" з партнерами.

Ми набагато більше робимо для переселенців конкретних речей, ніж тут звітують про нібито зроблене. Особливо великі проблеми складаються у людей саме з медичним забезпеченням. Наприклад, не вистачає ліків для онкохворих, вже тривалий час не можемо назбирати 100 тисяч гривень на операцію одному молодому чоловіку, батьку родини з двома дітьми

- зазначила Світлана Вертела з Красногорівки Донецької області. Її підтримала Ірина Кулініч із Горлівки, вони обидві представляють об'єднання "Небайдужі жінки Донбасу", куди за допомогою звернулося близько чотирьох тисяч людей. Міська влада виділила для їхніх потреб кімнату номер 301 на вулиці Сінній, 7 (колишнє приміщення ДТСААФ). Жінки також наводили приклад Козельщинського району, де проживає без елементарної допомоги багато нужденних пенсіонерів та інвалідів різного віку із зони АТО. Говорили про високі ціни на орендоване житло у Полтаві та хронічну нестачу грошей і низький розмір різних видів соціальної допомоги від держави.

Хоча представниць "Небайдужих жінок Донбасу" ніхто на конференцію не запрошував, їхній демарш не залишився непоміченим. Для видання Poltava365.com ситуацію прокоментували кілька учасників заходу.

Багато людей, багато проблем. Звичайно, охопити на 100 відсотків усіх практично не можливо. Але допомагаємо всім, хто до нас звертається. Ви знаєте, зріз цих людей, внутрішньо переселених осіб, такий самий, як і корінних мешканців Полтавщини. Хто намагається відстояти свої права – тому в переважній більшості випадків це вдається

- зазначив Олег Пругло.

Із ним згодна прес-секретар БО "Світло надії" Крістіна Криженко:

У першу чергу наша організація надає послуги людям, які їх потребують. Просто кілька прикладів. Уже майже два роки наш Центр адаптації бездомних та людей із місць позбавлення волі працює також як своєрідний перевалочний пункт для переселенців зі сходу. Крім того, люди можуть отримати там тимчасову реєстрацію за місцем проживання, що допомагає їм із роботою. 1624 особи отримали послугу в режимі кейс-менеджменту – тобто від озвучення нам проблеми до її вирішення людину супроводжує соціальний працівник. З жовтня 2015 року у п'яти містах області (Полтава, Кременчук, Комсомольськ, Миргород, Пирятин), де найбільше проживає переселенців, діє Центр первинної безоплатної правової допомоги. Було кілька мобільних виїздів у віддалені куточки області, де вирішили осісти наші співгромадяни з Донбасу. Наприклад, допомогли отримати землю для сільськогосподарських потреб одній роботящій родині у Чутівському районі. Допомагаємо із постановкою на облік до центру зайнятості, оформленням субсидій, із поновленням втрачених документів, у ситуації із банківськими кредитами. Багато випадків, коли жінки з дітьми хочуть розірвати шлюб із своїми чоловіками, що підтримали сепаратистів, та позбавити їх батьківських прав. Я перерахувала далеко не повний комплекс проблем, з якими до нас приходять колишні мешканці Луганської та Донецької областей. Що стосується допомоги, яку можна "помацати руками" - її менше, але вона також є. Наприклад, ми роздали більше семи з половиною тисяч гуманітарних наборів найвразливішим категоріям переселенців. Тому претензії до нас з боку "Небайдужих жінок Донбасу" – просто необґрунтовані

Свої приклади наводить і голова обласної організації Товариства Червоного Хреста України Ірина Плюсніна. За її словами, тільки її організація під час першої хвилі переселення приймала по 60 родин на добу. Вона також розповіла про спільний україно-американський проект, коли найбільш нужденним категоріям переселенців видавали картки із трьома тисячами гривень на кожній для першочергових потреб.

На дводенній конференції для представників влади і громадських організацій "Забезпечення дотримання прав ВПО у Полтавській області" буде також презентований проект Євросоюзу "Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб", який реалізує Полтавська ОДА. Цікаво, що захід підготовлений за сприяння уряду Японії при допомозі програми розвитку ПРООН у рамках "Швидкого реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні".

Анна СОЛТОВСЬКА

переселенці, конференція

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.