ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

12:01 21.03


Чиновники стверджують: Полтавщина тепер експортує вдвічі більше товарів до ЄС, ніж до країн СНД

Через санкції РФ щодо українських товарів підприємства різних галузей на Полтавщині зазнають збитків і звільняють персонал. Але водночас окремі товаровиробники освоюють ринки збуту в ЄС, Азії та Африці.

Про стан зовнішньої торгівлі підприємств Полтавської області говорили сьогодні на апаратній нараді в облдержадміністрації під головуванням Валерія Головка. З цього питання доповідала начальник департаменту з економічного розвитку ОДА Інна Іщенко.

За даними чиновниці, нині підприємства нашої області експортують товари 36 груп до 113 країн світу, серед яких частка ЄС вдвічі більша за частку країн СНД. У Євросоюзі наші найбільші партнери знаходяться в Австрії, Словаччині, Чехії та Угорщині. Серед інших країн – Китай, Туреччина та Єгипет. Нині на рівні держав тривають перемови щодо створення зон вільної торгівлі із Канадою, Ізраїлем та Туреччиною, що поліпшить можливості у тому числі полтавських товаровиробників на їхніх ринках.

За словами Інни Іщенко, наразі наші підприємства відчувають обмеження експорту своєї продукції через зростання собівартості продукції через підвищення цін на енергоносії та сировину, загальний незадовільний технічний та фінансовий стан, санкції РФ щодо продукції з України.

Можемо порівняти на конкретному прикладі харчової промисловості. Якщо у 2011 році ми експортували до Росії 35.4 відсотка товарів від загальної кількості, то у 2016-му – лише сім відсотків. Але у той же час маємо зростання експорту до країн Євросоюзу – із 28.8 відсотка до 41 відсотка відповідно у тих самих роках,

- зазначила Інна Іщенко.

За її даними у 2015 році на Полтавщині понад 100 підприємств експортували свою продукцію до РФ, деякі з них настільки були орієнтовані саме на цю країну, що сьогодні зазнають збитків та вимушені звільняти працівників. Яскравий приклад – Крюківський вагонобудівний завод, який у 2011 році виготовив для росіян понад 11 тисяч вагонів, а у 2015-му – лише 410 одиниць. У той же час маємо приклад успішної переорієнтації підприємств на вітчизняний та неросійський ринки. Серед них – АвтоКрАЗ, Пирятинський сирзавод та інші.

Що стосується імпорту до Полтавської області, то найбільше ми отримуємо товарів з країн ЄС, у першу чергу від Німеччини та Болгарії, а також у меншій мірі від таких партнерів, як Казахстан, Білорусь, США. Загальний обсяг імпорту у 2015 році до Полтавщині склад понад мільярд доларів.

У 2015 році спільно з профільним міністерством ми не спромоглися створити дорожню карту для наших підприємств. А хто буде вкладати кошти у модернізацію, якщо ніхто не знає, який товар буде затребуваний і як швидко отримає для цього всі необхідні дозволи?

- прокоментував ситуацію губернатор Валерій Головко. Але він сподівається, що така "дорожня карта" буде створена цьогоріч.

експорт, імпорт, нарада, Іщенко

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.