ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:01 23.03


Півроку роботи "АТОЛ". Хто телефонує за емоційною допомогою в Полтаві

У Полтаві більш ніж півроку працює волонтерська служба емоційної підтримки "АТОЛ ЛІНІЯ". До волонтерів телефонують особи, що так чи інакше постраждали в результаті бойових дій на сході України.

4 вересня 2015 року в Полтаві розпочала роботу "АТОЛ ЛІНІЯ" - волонтерська служба емоційної підтримки для учасників АТО, їх родин, волонтерів та внутрішніх переселенців. Створення ВСЕП - результат довгострокової співпраці Литовської Республіки та Полтавської області.

Проаналізувавши всі дзвінки, які надходили до "АТОЛ ЛІНІЯ" за перші три місяці, можна визначити, які категорії осіб, постраждалих в результаті війни, були найбільш вразливими на той момент.

Так, в 54 відсотках випадків за допомогою зверталися члени сімей учасників бойових дій, самі ж бійці здійснили 27 відсотків дзвінків. Внутрішньо переміщені особи здійснили майже п'яту частину дзвінків від загальної кількості - 18 відсотків. Найменш активно до служби емоційної підтримки зверталися волонтери - кількість їх дзвінків становила один відсоток.

Але, якщо порівнювати ці цифри з загальними показниками (період з 4 вересня 2015 року по 4 березня 2016), то картина дещо змінюється. 52 відсотків дзвінків здійснили члени сімей учасників бойових дій (процент майже не змінився), самі бійці АТО зверталися до "АТОЛ ЛІНІЯ" в 26 відсотках випадків (цей показник також залишився майже тим самим). Але відсоток переселенців, які зверталися за допомогою знизився на 11 відсотків та станом на 4 березня 2016 року складає сім відсотків.

За словами координатора ВСЕП Ольги Олексієнко, це можна обґрунтувати тим, що наразі їхніми проблемами більш активно займаються відповідні соціальні інституції та громадські організації. На сьогодні значно збільшився процент звернень від волонтерів - 15 відсотків (він зріс на 14 відсотків). Працівники "АТОЛ ЛІНІЯ" зазначають, що така тенденція може бути пов'язана із значним погіршенням економічної ситуації: займатися волонтерською діяльністю стало важче і це значно впливає на емоційний стан зазначених осіб.

Станом на 4 грудня 2015 року 60 відсотків співбесідників "АТОЛ ЛІНІЯ" зверталися до волонтерів з психологічними проблемами. Інші 40 відсотків - зі статусно-пільговими. Натомість зараз, на 4 березня цього року, кількість осіб, які потребують саме емоційної допомоги, зросла до 76 відсотків. З цього приводу Ольга Олексієнко зазначає:

За останній період значно збільшилася кількість дзвінків з передової від хлопців, які потребують емоційної підтримки. Думаю, тут спрацьовує принцип сарафанного радіо: один боєць звернувся до нас, йому допомогли і він розказав про це своїм побратимам. Вони розповіли ще комусь. І так інформація почала розповсюджуватись серед бійців.

Зараз левова частка дзвінків стосується проблем в сім'ї та соціумі — 64 відсотка. 18 відсотків осіб звертаються до ВСЕП з приводу соціальних питань (отримання виплат, статусу учасника бойових дій, тощо), шість відсотків співбесідників потребують лікування або оздоровлення, 12 відсотків дзвінків здійснюються через питання, пов'язані з емоціями, які напряму стосуються війни.

Крім того, аналізуючи роботу "АТОЛ ЛІНІЯ", можна зазначити, що жінки звертаються за емоційною допомогою майже в два рази частіше, ніж чоловіки: вони здійснюють 66 відсотків дзвінків.

Атол, допомога, волонтери, війна, АТО

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.