ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:04 31.03


На Полтавщині може бути дефіцит гречки та житнього хліба

На засіданні обласної громадської ради обговорили, чому дорожчає гречка, жито й просо, чому в області лише два відсотки фермерів займаються тваринництвом і куди поділися органічні продукти з Полтавщини.

На засіданні розглянули два питання. Перше стосувалося стану сільського господарства Полтавщини під час нинішньої кризи і його перспектив. Причому найбільшу увагу начальник Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов приділив дрібному бізнесу на селі, про латифундистів обережно не говорив.

В області нараховується 1800 фермерських господарств , з яких лише 39, тобто два відсотка, займаються тваринництвом. При цьому маємо зменшення фінансування ферм їхніми власниками. Якщо у минулому це було 600-800 млн грн на рік, то у 2015-му – лише 150 млн грн. Але маємо і позитивну тенденцію. Попри зменшення поголів'я корів, маємо приріст виробництва молока за рахунок збільшення надоїв,

- розповів Сергій Фролов.

Він також нагадав про конкурентний потенціал у 200 тисячах особистих господарствах (у середньому кожне обробляє 1.3 га) на загальній площі 0.5 млн га в області. Але, звичайно, вони поступаються кооперативам, які вироблять менше рослинної та тваринної продукції, зате кращої якості.

Сергій Фролов визнав таку проблему в області, як подорожчання гречки, проса та жита, через що ці продукти харчування та вироби із них дорожчають щороку.

За словами чиновника, це пов'язано із тим, що виробники не зацікавлені займатися цими культурами, віддаючи перевагу іншим (таким як кукурудза та соя, які при менших затратах дають більші прибутки). Але гречану кашу та житній хліб вживають десятки тисяч полтавців, тому їхній можливий дефіцит та зависока ціна нині – проблема соціальна і у компетенції обласної влади.

Це та інші питання обговоримо на виїзному засіданні аграрного комітету Верховної Ради, де два наших нардепи – керівник і заступник,

- повідомив губернатор Валерій Головко, який пообіцяв пролобіювати проведення цього засідання саме на Полтавщині до початку літа.

Загалом представники влади і громадськості говорили й про інші перспективи "Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2020 року". Цей проект таким чином пройшов чергову стадію обговорення і буде винений на розгляд на найближчу сесії обласної ради. Загальні кошти на його реалізацію до 2020 року – майже 80 млн грн.

Нагадаємо, органічна їжа з Полтавщини – така як мед і мармурове м'ясо – може постачатися до країн Євросоюзу без обмеження, бо не підпадає під квоти. Що, власне, виробники такої екопродукції починають розуміти, тому що на ринках області їх немає.

У той же час популярна фірма "Агуша" абсолютно все екомолоко області забирає на виготовлення дитячих молочних продуктів своє марки. Постачає його у нашій області поки що тільки підприємство "Агроекологія" Семена Антонця, при цьому дані про походження сировини "Агуша" на своїх етикетках не вказує.

гречка, Фролов, соя, аграрії, сільське господарство

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.