ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:03 10.04


Справу за позовом судді Гольник до Октябрського райсуду визнали особливо складною

Суддя Сергій Удовіченко визнав справу за позовом судді Гольник до Октябрського райсуду особливо складною і ухвалив її розглядати колегією у складі трьох суддів.

Суддя Октябрського районного суду Лариса Гольник звернулась у Полтавський окружний адміністративний суд із позовною заявою – тобто, до суду, в якому працює. У своєму позові вона зазначила:

Керівництвом Октябрського районного суду м. Полтава до мене застосовано вибірковий підхід унаслідок негативного ставлення голови суду Струкова О.М. до моєї принципової позиції у зв’язку з розглядом справи про адміністративне правопорушення відносно Полтавського міського голови Мамая О.Ф. А також у зв’язку з кримінальним провадженням відносно Трихни Д.В., колишнього заступника міського голови, який обвинувачується за ч. 3 ст. 369, ч. 1 ст. 376 КК України, по якій я визнана потерпілою

Як пояснила Лариса Гольник, мова йде про вимушену відпустку з кінця лютого, в яку голова Октябрського районного суду Олександр Струков відправив її начебто примусово і без відома.

Її позовна заява потрапила до судді Сергія Удовіченка. Дізнавшись про це, Лариса Гольник заявила йому відвід. Відповідно до п. 4 ч. 1. ст. 27 Кодексу адміністративного судочинства України суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і відводиться за наявності обставин, які викликають сумнів у неупередженості судді. Лариса Гольник вважала, що такі обставини присутні.

У своїй заяві про відвід судді позивачка зазначила, що в березні 2016 року Сергій Удовіченко самоусунувся у справі за позовом Полтавського обласного комунального підприємства "Полтавафарм" до Полтавської обласної ради. Сергій Удовіченко посилався на те, що його батько – Олександр Удовіченко - є депутатом обласної ради. Тому й вирішив взяти відвід, аби не кидати тінь підозри в упередженості ні на свого батька, як на політичного діяча, ні на себе, як на суддю.

Лариса Гольник зазначила, що батько судді Олександр Удовіченко тісно взаємодіяв із мером міста Полтави Олександром Мамаєм. Колишнього заступника мера зараз судять, і в суді вже встигли допитати і голову Октябрського районного суду Олександра Струкова.

Крім того, в матеріалах кримінальної справи стосовно екс-заступника мера Полтави Дмитра Трихни є відомості, що обвинувачений спілкувався з суддею Сергієм Удовіченком. Тільки у грудні 2014 року обвинувачений 36 разів зв’язувався з ним по телефону. Про це свідчать роздруківки телефонних розмов Дмитра Трихни.

Саме ці причинно-наслідкові зв’язки й викликали у Лариси Гольник сумніви щодо неупередженості з боку судді Сергія Удовіченка, до якого потрапив її позов.

Попри це, заяву про свій відвід суддя Сергій Удовіченко не задовольнив. Більше того, він ухвалив розглядати позов Лариси Гольник колегіально. Тобто у складі трьох суддів, де він виступає головуючим.

За законом, із ініціативи  судді  позов можуть призначити до колегіального розгляду в  разі  особливої складності справи. Цю ухвалу Лариса Гольник прокоментувала так:

Коли я заявила відвід судді, справа одразу ж стала особливо складною. До цього вона такою чомусь не вважалась. Фактично нічого не змінилось із часу подання моєї заяви, але раптом рівень складності чомусь підвищився. Це мене здивувало

Можливо, в ході розгляду позову Лариси Гольник стане зрозуміло, чому ж саме суддя Сергій Удовіченко визнав справу за її позовом особливо складною і призначив колегію. Суд заплановано на 11 квітня.

Ольга ДУДКА

суд, Гольник, Удовіченко, Мамай

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.