ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:41 24.04


Японці продали "Полтаву" за 5 мільйонів золотих рублів

Незначні корективи від колишнього моряка, журналіста Ігоря Черчатого до статті "Як викрали "Полтавського комсомольця", яка була оприлюднена днями на нашому сайті.

У тій статті, стосовно ескадреного броненосця "Полтава", зазначалося: "На Тихоокеанському флоті за часів російсько-японської війни був ескадрений броненосець "Полтава", що брав участь в обороні Порт-Артура під час російсько-японської війни. 1904-го його затопив екіпаж, щоб не дістався ворогу".

"Полтаву" потопили японці

Насправді ж наші моряки не затоплювали "Полтаву", вона була потоплена (посаджена на грунт) японцями 22 листопада 1904 року о 14-й годині 45 хвилин. Ось як про це відає історична хроніка:

"До кінця листопада японці захопили панівні над Порт-Артуром висоти і стали прицільно обстрілювати російські кораблі, які стояли в гавані. Першою загинула «Полтава»: 22 листопада о 13:30 в неї потрапив 280-мм снаряд, пробив лівий борт, броньову палубу і вибухнув в артилерійському погребі 47-мм снарядів. Виникла сильна пожежа, яка розпалила переборки (внутрішні корабельні "стіни"), а система затоплення не діяли, будучи виведеної з ладу минулими бомбардуваннями. Спроба загасити вогонь шлангами, заливаючи воду через механічний елеватор подачі снарядів і вентиляційні труби, виявилася безуспішною: вода швидко витікала через осколкові пробоїни в коридор гребного валу. Від високої температури близько 14-ї години стався вибух напівзарядів головного калібру (близько 2 тонн пороху), в результаті чого були зруйновані багато бойових постів та магістралей, загинув один нижній чин і ще 10 було поранено (всього на кораблі перебувало близько 50 осіб). О 14:45 «Полтава» сіла на грунт, занурившись майже до верхньої палуби. Залишки екіпажу взяли участь в останніх боях за Порт-Артур. У японський полон з них потрапили 16 офіцерів і 311 нижніх чинів".

Від "Полтави" - до "Танго"

8 липня 1905 року (за новим стилем) японці підняли затоплену "Полтаву", а 21 липня зарахували її до свого імператорського флоту під назвою "Танго" (так називається один із районів стародавньої японської столиці Кіото). У 1907 році більш-менш відремонтований корпус без артилерії і частини обладнання відбуксирували на верф у Майдзуру, де корабель було відновлено. Перед капітуляцією фортеці російські моряки встигли підірвати машини, котли і артилерійські башти, тому обсяг робіт, виконаний на верфі, був дуже великим. Згідно з японськими даними, були встановлені 16 нових котлів системи Міябара і кормовий шпиль, замінені пошкоджені і відсутні знаряддя, зняті надводні торпедні апарати, змінені труби, вентиляційні дефлектори, щогли. Зокрема, 305-мм російські гармати були замінені на англійські системи Армстронга, що зберігалися в арсеналах в якості запасних. Чотири башти середнього калібру були замінені баштами з броненосця "Орел"; на головній палубі - у носовій частині і по кутах спардек - на місці колишніх 47-мм поставили трофейні 75-мм гармати (всього вісім одиниць). Артилерійські погреби та ескалатори подачі боєприпасів були перероблені під японські боєприпаси, а 305-мм і 152-мм гармати отримали оптичні приціли. З малокаліберної артилерії збереглися тільки чотири 47-мм гармати на крилах (шкафутах) обох містків, призначені для здійснення салютів; додали також два кулемети.

У 1909 році "Танго" став до ладу як броненосець японської берегової оборони 1 класу (рангу) й одночасно був навчальним кораблем для стройових матросів і комендорів (корабельних артилеристів). Екіпаж був збільшений до 750 осіб.

"Япона мать!": потопили, відремонтували й продали назад Росії за 5 мільйонів рублів

У 1915 році англійці і французи почали Дарданелльську операцію, намагаючись оволодіти однією з чорноморських проток. Росія вважала за необхідне забезпечити присутність у складі союзної ескадри своїх кораблів, проте взяти їх було нізвідки. Крім того, несподівано велике значення придбали перевезення військ і вантажів між Росією і її союзниками через північні порти Архангельськ і Романов (майбутній Мурманськ), і для захисту північних комунікацій теж потрібні були кораблі. Нічого кращого, крім як звернутися до Японії з проханням про продаж своїх же власних кораблів, що дісталися їй у результаті перемоги в російсько-японській війні, придумати не змогли. Японці погодилися віддати за 15,5 мільйони золотих рублів лише три виведених зі складу активного флоту кораблі (кожен - по 5 мільйонів із "копійками"): "Танго" ("Полтава), "Сагамі" (колишній "Пересвет") і "Сою" (колишній "Варяг"), які прибули до Владивостока 21 березня 1916 року.

"Пересвет" і "Варяг" отримали свої початкові назви і були зараховані до класу крейсерів, а "Танго" став лінійним кораблем (лінкором) з новою назвою - "Чесма", оскільки на той час ім'я "Полтава" вже носив інший російський бойовий корабель.

Автор статті - Ігор Черчатий (у центрі) - в Індійському океані (1978 рік).

 

Колишня "Полтава" була ще й англійською плавучою в’язницею

Але це ще не всі "пригоди" корабля, який мав свою першу назву "Полтава"…

У жовтні 1917 року екіпаж лінкора "Чесма" ("Полтава") перейшов на бік радянської влади, а в березні 1918-го корабель захопили англійці, які два роки використовували його в якості плавучої в'язниці. При евакуації з Архангельська в березні 1920 року «Чесма» була кинута англійцями, після чого її зарахували до складу Біломорської військової флотилії, хоча це було чисто формальним актом. 16 червня 1921 року корабель здали на зберігання в Архангельський порт, а 3 червня 1924 року - до Відділу фондового майна, для розбору на металобрухт.

 

Ігор ЧЕРЧАТИЙ,

колишній старший матрос (1977-1980), нагороджений відзнакою ВМФ "За дальний поход".

 

 

 

 

 

історія, флот

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.