ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:59 26.04


Пам'ятник Мазепі у Полтаві приїдуть відкривати Порошенко та Ющенко

"Відкриття пам'ятника гетьману Іванові Мазепі у Полтаві – культурна подія всеукраїнського масштабу", - сказав очільник обласної "Просвіти" Микола Кульчинський на прес-конференції з нагоди свята.

Мазепинське свято відбудеться 5 травня у Полтаві у сквері неподалік Свято-Успенського кафедрального Собору УПЦ Київського Патріархату та хати-садиби Івана Котляревського.

На зустрічі з журналістами йшлося про історичну ретроспективу, всенародний збір коштів, про меценатів, бачення "Просвітою" сценарію культурно-мистецької частини церемонії відкриття пам'ятника за участю Президента України.

Трохи історії

У 2005 році Микола Кульчинський запропонував головному архітектору Полтави Михайлу Юхименку встановити у місті пам'ятник Іванові Мазепі. Ідею погодили з тодішнім міським головою Анатолієм Кукобою. Незабаром з'явилося рішення виконкому міськради з проведення всеукраїнського конкурсу на кращий проект. У 2007 році очільник просвітян Полтавщини звернувся до тодішнього Президента з пропозицією вшанувати на високому рівні подвиг повстання гетьмана проти московської деспотії.

9 жовтня 2007 року Віктор Ющенко видав Указ "Про відзначення 300-річчя подій, пов'язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладанням українсько-шведського союзу". Ним облдержадміністрації доручалося спорудження пам'ятника, органам місцевого самоврядування - відведення земельної ділянки, а Кабінету міністрів - у проекті Державного бюджету окремим рядком передбачити субвенцію Полтавській області на спорудження пам'ятника у сумі 1 млн 700 тисяч грн, що й було проголосовано при схваленні бюджету Верховною Радою.

22 серпня 2008 року під тиском патріотичної громадськості міська рада схвалила рішення про погодження місця розташування пам'ятника гетьману України Іванові Мазепі у Полтаві на Соборному майдані. Але…

Бюрократи – супостати

Далі - суцільні бюрократичні рогатки, публічна позиція несприйняття ідеї просвітян і Указу глави держави. В унісон діяли як тодішній міський голова Андрій Матковський (тоді належав до БЮТ), так і тодішній голова обласної ради, регіонал Олександр Удовіченко. Цікаво, що міністр закордонних справ РФ тоді заявив чітко і недвозначно. Мовляв, "спорудження пам'ятника Мазепі у Полтаві суперечить національним інтересам Росії". Залізобетонний мур не вдалося здолати навіть тодішньому голові ОДА Валерію Асадчеву... Наслідок бюрократичних маніпуляцій - кошти субвенції не було використано – та повернуто до держбюджету.

Збір коштів, що його проголосив і організував Микола Кульчинський нагадував ситуацію зі спорудженням пам'ятника Іванові Котляревському у Полтаві. Воістину всеукраїнська, всенародна патріотична ініціатива! Серед жертводавців - люди з Полтавщини, Донецька, Луганська, Львова, Івано-Франківщини, Тернопільщини, Криму, центральної України, Москви, Санкт-Петербурга, Чікаґо, Філадельфії…

Для того, щоб зібрати кошти, люди збирали пожертви організаціями, продавали картини, влаштовували аукціони та концерти. Наприклад, музикант Олег Скрипка провів благодійний концерт, з якого віддав 40 тисяч гривень, а полтавський художник Сергій Гнойовий віддав 10 тисяч від продажу картини "Різдво".

Найбільші меценати

Чималі суми пожертвували відомі люди: Валерій Головко (320 тис грн), Віктор Ющенко (250 тис грн), Тарас Кутовий (50 тис грн). Загальна вартість пам'ятника склала 1 млн 784 тис 369 грн. Архітектор проекту - Віктор Шевченко, скульптори – Микола і Назар Білики.

Але за часів Януковича глуху чиновницьку стіну Полтавської міськради пробити не вдалось. Пам'ятник зберігали на території Київського творчо-виробничого комбінату "Художник". І лише після Майдану справа зрушила з мертвої точки. А після призначення головою ОДА Валерія Головка встановлення пам’ятника набрало реальних обрисів. За фінансового сприяння Головка було сплачено борги та профінансовано проектну документацію.

Урочистості з нагоді відкриття очікуються у Полтаві 5 травня. Микола Кульчинський на прес-конференції закликав патріотів із усієї України на мазепинське свято, що розпочнеться о 12-й годині. У відкритті пам'ятника очікується участь Петра Порошенка, третього президента Віктора Ющенка, Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, кінорежисера Михайла Іллєнка та інших відомих особистостей.

З усіх гетьманів України Іван Мазепа був чи не найвідомішим у Європі, де його шанували і йому співчували. Адже Іван Мазепа протягом 22 років будував Українську державу на засадах європейських цінностей - пошанування прав людини і нації, верховенства права, свободи і справедливості,

- підсумував Микола Кульчинський.

Мазепа, Кульчинський, Просвіта

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.