ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:45 29.04


Голова ОДА, попри критику на свою адресу, працюватиме далі

На сесії обласної ради голова ОДА Валерій Головко показав фільм про виконання Програми економічного і соціального розвитку області та облбюджету за 2015 рік, а також відповів на численні питання депутатів.

До першого пункту порядку денного депутати обласної ради дійшли більше, ніж через дві години від початку засідання, настільки багато було бажаючих активістів із різних куточків області розповісти про свої проблеми.

Голова ОДА Валерій Головко прозвітував про свою роботу і роботу своїх підрозділів за допомогою відео. У звіті, зокрема, йшлося про те, що у Полтавській області створено стратегію розвитку до 2020 року, розроблену спільно із інституціями ЄС. У рамках цієї стратегії передбачена реалізація 216 проектів на загальну суму 2.5 мільярда доларів США. У фільмі були показані лише здобутки та позитивно завершені проекти. Тоді як в особистому слові Валерій Головко говорив про численні проблеми, яких наразі більше.

Почну з промисловості, яка базується у Кременчуці. Є політичне рішення про те, що вагони, які старі і мають знос 92 відсотки, мають бути списані і замінені на нові, виготовлені на нашому вагонобудівельному заводі. Від "Укроборонпрому" мають бути відповідні замовлення для КрАЗу. Наступна галузь, наступна проблема, яка турбує – в аграрному секторі, питання землі. Ми не вирішимо цю проблему на рівні області. Наші земляки-нардепи Кулініч і Кутовий ініціювали відповідний законопроект, який пройшов перше читання. Логічно було би повноваження по землі передати органам місцевого самоврядування. 

Станом на 1.01.2016 року 35 тисяч людей в області не мають роботи. Тут є кілька складових. Так, є сезонна зайнятість, через яку в селі взимку немає роботи. Були проблеми у нас із пільговими перевезеннями. У нас були розбіжності, тому що Законом держава гарантувала фінансування, а в бюджеті гроші на це закладені не були. Ми все-таки знайшли певний алгоритм. Так, він не досконалий, але ми почали. Іншого шляху, як адресна допомога, у нас немає. Все інше має корупційну складову. Щодо субсидій. Є багато скептиків, але в цілому є стимул для людей. Ми маємо допомогти їм отримати можливості на впровадження заходів із енергозбереження. Так, є серйозна проблема екології в селі Сенча, але вона існує 50 років. Я прошу підтримки щодо співпраці з нафтогазовим комплексом. Не можна доводити до такого колапсу. Перше, що треба зробити, – це рішення сесії сільської ради на предмет виконання всіх зобов'язань підприємством. Наступна проблема – у якості доріг. Капітальний і поточний ремонт траси М-22 Полтава – Олександрія відбувається, розпочнемо за підтримки обласного бюджету дорогу через Кобеляки, яка виходить на трасу Київ – Харків – Довжанський.

Ще одна проблема – дитячий відпочинок. Ми вивчили ситуацію: не може родина з бюджетом 3000 гривень на місяць половину суми віддати на відпочинок дитини. Тому ми взяли за основу 600-700 гривень, все інше мусимо знайти за рахунок обласного бюджету та інших джерел фінансування. Питання спорту. Це профілактика і боротьба за здоров'я наших дітей. Є питання по інвалідах. Проблема є в охороні здоров'я. У нас сьогодні катастрофічна ситуація з ліками для онкохворих і хворих на цукрових діабет. Наша пропозиція до МОЗ була така – передати повноваження щодо закупівлі ліків на рівень місцевий, а також дати субвенцію. Іншого шляху розвитку країни, як передача повноважень на місця, децентралізація, – немає. Крім того, реформа дає не тільки можливості, а й інший рівень відповідальності місцевої влади

Після закінчення доповіді Головка до нього було багато запитань від депутатів. Найбільше – від першого заступника голови облради Євгенія Холода. Так, його цікавили "підвислі" кошти "Полтававодоканалу" у банку "Фінанси і кредит", деолігархізація, особистий внесок губернатора у вирішення екологічних проблем Сенчі та Біликів, поганий стан доріг в області та багато іншого.

Також запитання ставили депутати із зали. Вони стосувалися проблеми вартості землі і ефективного використання майна, працевлаштування селян і низької вартості закупівлі молока, говорили про масове знищення лісів.

У свою чергу, відповідаючи на запитання депутатів, Головко зробив кілька заяв. Так, за його словами, "у Держгеокадастрі процвітає корупція". На його думку, підприємства теплоенергетики повинні змінити власника – перейти на баланс територіальних громад. З цього приводу були звернення до голови ОДА від мерів Миргорода та Лубен.

Інша проблема – "Полтававодоканал" має сукупний борг 252 мільйони гривень перед "Полтаваобленерго". За словами Головка, у минулому році за рахунок коштів держбюджету зробили залік частини цієї суми. Але нещодавно СБУ знайшла у цьому корупційну складову і залік було зупинено. "Я ж письмово про це не повідомлений" – дивувався губернатор.

На запитання – чи не хоче піти з посади губернатор, призначений за квотою "Народного Фронту" (оскільки голова уряду Арсеній Яценюк пішов у відставку), Головко відповів так: "Планую працювати далі на благо територіальної громади".

Євгеній Холод у своїй промові зазначив:

Губернатор став заручником ситуації в Україні. Але наша фракція його звіт підтримувати не буде. Нічого особистого

Перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький теж взяв слово – на захист звіту свого керівника. Він найбільше говорив про ремонт доріг в області.
У підсумку майже двогодинних дебатів депутати позитивно оцінили діяльність голови ОДА, взявши його звіт "до відома" ("за" - 44,"проти" - 5,"утрималися" – 4).

Головко, облрада, сесія

За темою:

  • Депутат Полтавської облради Василь Воротинцев склав мандат
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.