ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

12:55 09.05


Мер Полтави 9 травня згадав про георгіївську стрічку та партквитки

Біля пам'ятника Слави у Полтаві відбувся мітинг-реквієм із нагоди 71-ої річниці перемоги у Другій світовій війні антигітлерівської коаліції. Багато полтавців принесли до вічного вогню портрети рідних ветеранів.

У Полтаві 9 травня відбулося урочисте покладання квітів до вічного вогню біля пам'ятника Слави. Сотні небайдужих полтавців, а також "запрошені за рознарядкою" школярі та студенти склали натовп із кількасот осіб.

У своїй промові мер обласного центру Олександр Мамай традиційно підкреслив, що ми сьогодні святкуємо перемогу у Великій Вітчизняній війні, яка почалася 22 червня 1941 року, хоча "сьогодні багато хто намагається спаплюжити історію нашої держави, а ще три роки тому на цій площі ми стояли в черзі за георгіївською стрічкою".

Натомість перший заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло говорив тільки про кінець Другої світової, що відповідає нинішній "лінії партії". Ще очільник міста у притаманній йому манері розповів про своє бачення історії на площі біля пам'ятника Слави:

Моя родина також відчула на собі горе цієї війни. Обидва моїх діди не повернулися із фронту. Щороку ми всі приходимо до Меморіалу солдатської Слави. Упевнений, у кожного з нас з ним пов'язані свої спогади. Для мене особисто ця площа – свята. Коли я був маленьким, у День Перемоги мене сюди приводили батьки. На цій площі старші товариші-комсомольці пов'язали мені піонерський галстук. Тут моя мама отримала партійний квиток. Не порушуючи родинних традицій, я приводжу сюди своїх дітей. І я впевнений, що мої діти приведуть на цю святиню всіх моїх онуків

Також Олександр Мамай згадав про мільйони загиблих та необхідність вшановувати живих свідків подій 70-річної давнини, про яких він завжди буде дбати, як міський голова. Говорив і про "справжніх ветеранів війни сьогодення" - воїнів АТО, які "захищають Україну на східних рубежах". Хоча, нагадаємо, Олександр Мамай тривалий час відмовлявся визнавати Росію агресором проти України на сесіях міської ради.

Один із ветеранів нагадав владі про нинішню декомунізацію у контексті святкування Дня Перемоги:

Неможливо використовувати при перейменування вулиць імена фашистських прихвостнів і холуїв. Я би просив із цієї трибуни представників ОДА дуже уважно підходити до таких ініціатив. Слава воїнам-ветеранам, які стоять у цьому строю, слава ветеранам, які за станом здоров'я не змогли прийти до цього меморіалу! Вічна пам'ять загиблим за Україну і нашу рідну Полтаву!

Сьогодні на заході можна було побачити багато людей різного віку, які тримали в руках портрети своїх дідів та прадідів, що воювали на фронтах Другої світової. Схоже, стихійно народжується нова народна традиція.

Ось що розповів нашому кореспонденту з цього приводу полтавець Ігор Лебєдєв (на фото), тримаючи у руках старовинне фото двох молодих людей:

Це мої батьки Микола Федорович і Тетяна Іванівна. Тато був військовим лікарем, оперував сотні поранених. А коли вийшов у відставку, то допомагав звичайним громадянам. А мама була операційною сестрою, професія та війна звели її із чоловіком

Загалом захід із нагоди Дня перемоги тривав трохи більше години. До меморіалу загиблих воїнів всі охочі поклали квіти, вшанували визволителів Полтави і України від фашистів хвилиною мовчання під військовий салют.

9 травня, покладання, Мамай, Пругло

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.