ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

10:00 06.07


Донорство органів: полтавка посмертно врятувала трьох людей

Бригада лікарів провела першу у Полтаві операцію по донорському вилученню органів людини. Померла від інсульту полтавка врятувала життя трьом іншим людям.

Так, у 1-й клінічній лікарні Полтави провели операцію по донорському вилученню нирок та печінки. Жінка, яка померла на операційному столі, своїми органами  врятувала три інших життя.

Зокрема, дівчинка, яка два роки провела в лікарні через вади нирок, отримала шанс повноцінного життя, написала Ірина Заславець, очільниця Громадської організації «Всеукраїнська платформа донорства «іDonor».

15-річна Настя, яка два останні роки жила в Охматдиті, нарешті поїде додому... бо на трансплантаційний мапі України з’явилася Полтава!
До Полтавської міської лікарні потрапляє 45-річна жінка. Важкий інсульт. Усі спроби лікарів врятувати пацієнтку, на жаль, виявляються марними. Консиліум діагностує – мозок мертвий. Трансплант-координатор заводить із сином покійної розмову про донорство органів. Він каже «так».
Полтавська міська лікарня уже рік має ліцензію на трансплантації і є учасником пілотного проєкту. Відтак, саме там би і мали відбутися операції. Однак нікому з реципієнтів із «списку очікування» закладу органи не підходять.
Заходжу до приміщення Український центр трансплант-координації. Його очільник Dmytro Koval, як завжди, із телефоном. Дзвінок за дзвінком. Надвідповідальна мить. Він вносить дані донорки в ЄДІСТ, і той визначає – реципієнти є в Києві: печінка і одна нирка підходять пацієнтам Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова, інша нирка – Насті з Охматдиту. Діти – в пріоритеті.
Ще кілька дзвінків і до Полтави у супроводі поліції терміново виїздять лікарі. Донорський етап вони виконують спільно з місцевими колегами і терміново повертаються у Київ. Уже о четвертій ранку нирка в Охматдиті. Настю завозять в операційну…
«Я досі не можу повірити…», – каже дівчинка, лягаючи на операційний стіл.
Про вроджену патологію нирок вона дізналася, коли їй було 9 років. Далі були кілька операцій, які, на жаль, усунути проблему не змогли. В 11 років у важкому стані Настя потрапила в лікарні Черкас, а з лютого 2019-го дитина переїхала в Охматдит. Тричі на тиждень по кілька годин вона лежала під апаратом гемодіалізу, який замість непрацюючих нирок виводив токсини з організму.
Мало хто знає, але багато діток, у яких відмовили нирки, живуть не вдома, а в Охматдиті. Живуть роками. Багато хто – без батьків чи рідних, які з тих чи інших причин не можуть роками жити в лікарні. Там зараз є дівчинка, яка живе в Охматдиті сім років і чекає на орган…
Не дивно, що Настя, замість страху, відчувала радість. Завдяки роботі лікарів КП «1-а міська клінічна лікарня Полтавської міської ради», згоді сина донорки, а також злагодженим діям Українського центру трансплант-координації та лікарів Національний Інститут хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова і НДСЛ Охматдит ця дівчинка, та ще двоє людей отримали шанс на повноцінне життя!
«Настюша, одужуй! Ми тебе любимо!»,  висить зараз над ліжком Насті у відділенні інтенсивної терапії. Цей зворушливий напис з малюнком зробили для подруги інші дітки, які все ще чекають…
Нирка Насті працює, а з нею продовжує жити частинка жінки, яка померла в Полтаві…
Світла пам’ять донорці.
Співчуття і подяка її родині за їхнє рішення.
Подяка лікарям за три врятовані шляхом трансплантації життя.
Р.S. Тішуся за рідну Полтаву, яка зробила іще один крок на шляху до виконання операцій з трансплантації. Сподіваюся, наступного разу буду писати про пересаджену там нирку!
– повідомила Ірина Заславець.

Як повідомила ексочільниця Департаменту охорони здоров’я Полтавської міськради Вікторія Лоза, рік тому постановою Кабінету Міністрів України 1-у клінічну лікарню Полтави було внесено до переліку закладів пілотного проекту з трансплантації. За допомогою спільних зусиль міста, області, спеціалістів Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова та Полтавської УМСА вдалося підготувати першу лікарню до подібних операцій. Придбали необхідні обладнання та підготували спеціалістів. Полтава отримала ліцензію на трансплантацію нирок. Інші органи можна вилучати за згодою рідних померлих осіб, для подальшої трансплантації в інших закладах.

Головлікар 1-ї клінічної лікарні Полтави Ганна Селькіна розповіла, що пацієнти, яким провели трансплантацію органів, почуваються добре. 

 

операція, трансплантація, донорство

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.