ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

10:20 01.07


У Полтаві прокуратура просить призначити обвинуваченому в грабежі дев’ять років тюрми

Прокуратура Полтавської області просить суд перекваліфікувати з грабежу на розбійний напад дії чоловіка, якого звинувачують у викраденні 95.7 тисячі гривень. Йому хочуть призначити дев’ять років позбавлення волі.

В Апеляційному суді Полтавської області перенесли розгляд справи Богдана Аксаментова, обвинуваченого у викраденні 95700 гривень із приватного підприємства. На суд не з’явився адвокат притягуваного, подавши клопотання про перенесення засідання. Тому наступне слухання справи відбудеться в липні, але дату поки що не визначили.

Прокурор Володимир Зорін розповів, що в апеляційній скарзі прокуратура просить суд перекваліфікувати дії чоловіка з грабежу на розбій. А також призначити йому реальний строк – дев’ять років позбавлення волі.
Відзначимо, що прокурор оскаржує вирок Октябрського районного суду від 4 березня 2015 року, який винесли Богдану Аксаментову.

Згідно з матеріалами справи, у листопаді 2014 року бухгалтер-касир фірми "Перспектива М" для підготовки інкасації виклала в офісі на стіл 95700 гривень. У приміщення забігли двоє чоловіків у масках. Один із них підбіг до касира, обхопив руками та наказав не рухатися. Під час цього обвинувачений зібрав усі гроші підприємства в сумку, а потім разом із двома спільниками почав тікати.

Залишаючи місце події та перестрибуючи через паркан, чоловіки потрапили на територію кінологічного центру УМВС України в Полтавській області. Правоохоронці, які проводили учбові тренування, побачили їх і почали переслідувати. Чоловіки намагалися відстрілюватися гумовими кулями та кидали димову шашку. Правоохоронці впіймали лише Богдана Аксаментова, особи інших двох чоловіків слідству встановити не вдалося.

На суді касир підприємства підтвердила, що під час викрадення грошей їй тілесних ушкоджень не спричиняли та не погрожували. Викрадені грошові кошти пізніше були повністю відшкодовані, тому претензій до обвинуваченого бухгалтер-касир не мала.

Спочатку дії Богдана Аксаментова прокуратура трактувала як розбій, але на суді відбулася перекваліфікація. Оскільки не вбачалось, що він, або його співучасники застосовували до потерпілої насильство чи погрожували їй. А це є визначальним при відмежуванні розбою від грабежу. Сам обвинувачений також не погодився з кваліфікацією його дій як розбій, але визнав себе винним у грабежі.

Октябрський районний суд визнав Богдана Аксаментова винним за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.186 (Грабіж), ч.2 ст.342 (Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб) та ч.2 ст.345 КК України (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу). Йому призначили покарання у виді позбавлення волі на чотири роки. Однак на підставі ст.75 КК України Богдана Аксаментова від відбування покарання звільнили з випробуванням із встановленням трирічного іспитового строку.

До набрання вироком законної сили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою змінили на особисте зобов’язання. Тому після проголошення вироку обвинуваченого негайно випустили з-під варти в залі суду. На даний вирок прокуратура подала апеляцію, і законної сили він не набрав.

Богдан Аксаментов на засідання в Апеляційний суд Полтавської області не з’являвся, про що вказано в ухвалі від 10 березня 2016 року:

На судове засідання апеляційного суду, яке неодноразово призначалось до розгляду, починаючи з 7 травня 2015 року, обвинувачений жодного разу не з’являвся, хоча своєчасно повідомлявся про день слухання справи. У день призначення провадження до слухання було надано довідки про різні захворювання. Так, із довідки відділової клінічної лікарні Південної залізниці вбачається, що обвинувачений амбулаторно пролікувався з приводу післятравматологічного артрозу правого колінного суглобу до 3 листопада 2015 року. І знову 3 листопада 2015 року, за день до слухання провадження, в день закінчення лікування в одній лікарні, ліг на лікування в психоневрологічне відділення Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф. Мальцева. Такі захворювання обвинуваченого – який за час знаходження його кримінального провадження на розгляді в апеляційному суді пролікувався в декількох лікарнях Полтави з різними захворюваннями – викликають сумніви та вказують на явне небажання обвинуваченого з’явитись до суду апеляційної інстанції. Останні два рази він взагалі нічим не підтверджував свою неявку до суду. Тому до Богдана Аксаментова за неявку до суду був тричі застосований примусовий привід, який залишився невиконаним. Окрім того, колегією суддів від 27 листопада 2015 року наданий дозвіл на затримання обвинуваченого Октябрському відділу поліції. Проте ухвали суду протягом майже п’яти місяців не виконуються, хоча контроль за виконанням ухвал був покладений на прокурора Полтавської області. Викладене свідчить про те, що обвинувачений ухиляється від суду, а тому повинен бути оголошений в розшук та затриманий

26 травня 2016 року Богдана Аксаментова затримали працівники поліції, і було призначено апеляційний розгляд справи.

Дружина обвинуваченого Альона, яка прийшла на сьогоднішнє судове засідання з донькою, розповіла, що повістки в Апеляційний суд Полтавської області їм не надходили. Вона сказала, що чоловіка затримали поблизу Білої Альтанки, коли він без родини вийшов прогулятися. За словами Альони, він нікуди не тікав і не переховувався. А був увесь час удома з родиною, водив дитину до дитсадка і постійно забирав. За словами дружини Богдана Аксаментова, ніхто з правоохоронців до них додому не приходив і не повідомляв про розшук чоловіка.

Якщо людина дійсно тікала би від слідства, то чи вдома вона переховувалась би? Крім того, йому хочуть призначити більше років тюрми, ніж дають за вбивство

- сказала жінка.

Тож, найближчим часом колегія Апеляційного суду Полтавської області вирішуватиме, чи перекваліфіковувати дії обвинуваченого та чи призначати йому більш жорстке покарання.

суд, пограбування

За темою:

  • Двох кременчужан засудили: побили до смерті чоловіка
  • Мамай просить суд поновитися на посаді міського голови
  • На Полтавщині продовжили заборону руху всіх суден
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.