ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:25 14.07


У Горішніх Плавнях планують створити музей під відкритим небом на місці стародавнього поселення

Цього року Горішньоплавнівська експедиція з дослідження ранньослов'янських культур, що проводить археологічні дослідження на півострові Барбара, планує завершити розкопки стародавнього поселення.

У наступному році тут хочуть відкрити музей-скансен (музей під відкритим небом). Про це повідомили у прес-службі Горішньоплавнівської міськради.

Горішньоплавнівська експедиція з дослідження ранньослов'янських культур стала результатом співпраці Київського інституту археології НАН України та міського історико-краєзнавчого музею. За час своєї діяльності КРАЕ провела розкопки кількох поселень, за результатами яких фонд міського історико-краєзнавчого музею збагатився на три тисячі знахідок, серед яких є і рідкісні. У 2016 році експедиція працюватиме в термін з квітня до середини серпня. З 2003 року КРАЕ очолює Юрій Башкатов, науковий співробітник відділу археології ранніх слов'ян і регіональних польових досліджень Київського інституту археології НАН України.

За його словами, цей рік особливий, так як громадським об'єднанням "Крук" розпочато фінансування експедиції з метою створення поблизу поселення Барбара музею під відкритим небом, спроектованого ще 10 років тому. Будівництво скансену планується почати наступного року, для цього за теперішній археологічний сезон потрібно закінчити розкопки.

Під час нинішніх розкопок на Барбарі знайдені уламки посуду та керамічні фрагменти, а також металевий ніж. Крім того, в одному з розкопів знайдено великий германський будинок з кам'яним вогнищем. Башкатов розповів, що подібну будівлю вже розкопували в 2005 році, однак конструкції на місці вогнища в минулій знахідці були відсутні. За словами керівника, матеріали попередніх експедицій відносились до періоду неоліту та енеоліту (VI-IV тис. до н.е.), проте більшість знахідок були пов'язані з черняхівської культурою, поширеною в перших сторіччях нашої ери на території лісостепового Подніпров'я між Дінцем і Дністром та Прутом і вздовж Буга, а також в Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії, Румунії, Болгарії. Башкатов наголосив, що Горішні Плавні розташовані на перетині двох фізико-географічних зон: лісостепу і степу, тобто на межі між осілим і кочовим населенням. Цим обумовлене змішання тут в минулому різних народів і культур та викликане цим археологічне різноманіття.

розкопки, археологія

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.