ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:55 18.07


435 молодих родин в області потребують державної допомоги за іпотекою на двісті мільйонів

За даними обласного управління містобудування та архітектури, існуючі іпотечні державні та обласні програми не покривають реальні потреби тих, хто потребує власної житлової площі.

Начальник управління містобудування та архітектури Полтавської ОДА Олександр Панков розповів про забезпечення мешканців області пільговими іпотечними кредитами на селекторній нараді перших осіб області із керівниками районів.
Так, за даними Панкова, наразі допомогу у погашенні відсотків по іпотеці отримують лише мешканці області, які мають раніше надані кредити (до 1 січня 2016 року).
Що стосується конкретних проектів, то сьогодні на Полтавщині діють дві іпотечні програми, які передбачають співфінансування з державного, обласного та місцевих бюджетів.
На 2013-2017 роки розрахована програма забезпечення квартирами людей до 35 років через фонд молодіжного житлового кредитування (МЖК).

Олександр Панков зазнчив, що за останніми даними існує потреба у "молодіжних кредитах" на суму 17 млн грн, де 12 млн 160 тисяч має надати обласний бюджет, а 3 млн 240 тисяч – місцеві.

З початку роки чотири родини отримали іпотеку загальною вартістю близько чотирьох млн грн. Крім того, сім житлових кредитів у Кременчуці і п'ять у Полтаві отримали родини учасників АТО. До речі, для потреб цієї категорії населення депутати Кременчука виділили у поточному році додатково один мільйон грн, а Полтава тільки передбачає  806 тисяч грн.

Цікаво, що загалом у квартирній черзі, за даними фонду МЖК, стоять 435 молодих родин (вік хоча б одного з подружжя не має перевищувати 35 років). Аби одномоментно закрити їхні потреби у житлі необхідно 200 млн грн. Наскільки їм був би вигідний такий кредит – про це говорять цифри обов'язкових платежів із його погашення. Так, через фонд ЖМК родина сплачує: за однокімнатну квартиру – 600-700 грн у місяць, за двокімнатну – чотири тисячі за квартал, за трикімнатну –  5,5 тисяч за квартал.

Менші суми потрібні для реалізації іншої програми – "Власний дім": близько 20 млн грн для близько 200 родин. Ця програма спрямована на придбання житла у сільському секторі. При цьому 60 відсотків потенційних позичальників – молодь, яка без власного житла змушена мігрувати до міст або за кордон. Згідно з програмою "Власний дім" у 2016 році заплановано виділити кредитів на 7 млн грн, в тому числі мільйон – із обласного бюджету, інше – з державного та місцевих бюджетів.

Загалом на найближчій сесії депутатам обласної ради доведеться віднайти 537 тисяч грн для того, аби учасники існуючих іпотечних програм могли продовжувати отримувати допомогу від влади.
За підсумками доповіді підлеглого голова ОДА Валерій Головко зазначив, що лише один-два відсотки тих, хто стоїть у черзі на пільгові іпотечні кредити, отримує їх протягом року.

будівництво, житло, іпотека, молодь

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.