ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

08:18 20.07


Любомир Лемешко: "Шампанське буде після Олімпіади"

Полтавський плавець Любомир Лемешко свій 24-й день народження вчора відсвяткував у Бразилії. Саме там наш земляк готується до свого головного старту у житті - олімпійського. На сто метрів батерфляєм.

За два тижні до початку Олімпіади в Ріо-де-Жанейро Любомир Лемешко - людина з голлівудською посмішкою - продовжує готуватися до змагань за спеціальним планом, який розробили для нього українські та бразильські фахівці. У свій день народження полтавський спортсмен працював за графіком - у дворазовому тренувальному режимі!

- Любомир, як настрій - святковий?
- Дякую за поздоровлення, можна і так сказати.
- Келих шампанського вдалося підняти за день народження?
- Шампанське буде вже після Олімпіади.
- Як проходить твоя аклиматизація в Бразилії?
- Все гаразд, я особисто думав, що буде важче. Потроху звикаю.
- Знаю, що ти народився і виріс у Полтаві. А де навчався?
- Так, я корінний полтавець, із Браїлок. У мене там і зараз родичі живуть, дідусь із бабусею. Навчався у 13-й школі, а з сьомого класу перебрався до 14-ї, спеціалізованої. І басейн поруч був - рідний "Дельфін"... До речі, школу я закінчив із відзнакою.
- Це круто! У спортсменів так буває нечасто...
- Я мав мету - і вперто йшов до неї. Батьки мене так виховали: казали, ти маєш не лише добре плавати, а вирости освіченою, розвиненою людиною. І я їм вдячний за правильні слова, за поради. Після школи я поступив до Університету економіки і торгівлі на менеджера туристичного бізнесу. Спочатку мав бажання вступити на готельно-ресторанний, але там потрібна постійна практика. А це - не з моїм графіком. Вдячний Університету, його викладачам, які допомагали, йшли назустріч. Адже я мав індивідуальний графік занять, проте сесії здавав вчасно.
- З якого віку плаваєш?
- Плаванням займаюся з 9 років. Привели на перше тренування у басейн мене батьки. Насправді я дуже хотів займатися футболом, мріяв грати за "Ворсклу"...
Спочатку займався плаванням для себе. А в 14 років поставив мету - виконати норматив кандидата в майстри спорту. І завдання це виконав. Через деякий час захотів стати майстром спорту - а це для юного віку, повірте, доволі швидкі секунди - і також досяг результату. У 15 років мене запросили до складу юнацької збірної України, з якою я готувався до двох чемпіонатів Європи - в Чехії та Фінляндії. В Катарі приймав участь у Всесвітній Універсіаді. Є що згадати.
Був у мене і "перехідний період" - важкувато тоді було. Тренери та близькі люди підтримали та мотивували мене - і я впорався з проблемами. Справді було бажання все кинути... Ти молодий: інколи хочеться піти на дискотеку чи в ресторан, але ж у нас режим, і треба його дотримуватися. Доводиться чимось жертвувати, але коли ти досягаєш мети, то лише тоді розумієш - заради чого були всі твої жертви. Дуже приємно радувати себе та близьких спортивними перемогами...

Навіть коли опускаються руки, треба крокувати далі. У 2012 році мені не вдалося потрапити на Олімпіаду. Я не знаю чому - або міжнародна федерація плавання так вирішила, або наша національна. Не склалося. Хоча тоді мені було дуже прикро, для мене була на той час важлива просто участь у змаганнях такого рівня. Зараз - уже ні. Зараз треба ставити більш вагомі цілі. Так склалося. Після такого досвіду я зробив усе можливе, щоб поїхати до Ріо: ставив собі таку мету і наполегливо йшов до неї.
- У Ріо, мабуть, є бажання не просто виступити, але й певні амбіції?
- Звісно, вони є. Дуже мотивував мене останній чемпіонат Європи в Лондоні. Ми чимало спілкувалися із провідними плавцями, ділилися думками з різних аспектів сучасного плавання. Є, звісно, деякі технічні моменти, які слід підправити у тренувальному процесі. Поки зарано говорити про цілі, але я впевнений у тому, що олімпійськими призерами будуть лише найкращі - технічні, тактично грамотні, ті, хто найкраще підготується фізично та психологічно.
- Спорт вищих досягнень: тут дрібниць не буває...
- Саме так, дуже багато залежить саме від цих дрібниць. Я ставлю задачу перед собою певні цілі - але озвучувати їх не хочу. Проте, просто брати участь в Олімпіаді - не для мене. Маю бажання достойно презентувати своє рідне міто, свою країну на Іграх. Мій результат - найкращий серед українців у новій ері - "ері шортів", адже тепер ми плаваємо вже без гідрокостюмів (52,25 сек, Лондон - прим. С.М.). Проте, немає меж досконалості - і мені є куди зростати. Над цим і працюємо разом із тренерським штабом, якому я дуже вдячний. 
- Із полтавчанкою Вікою Солнцевою, яка нині виступає за Туреччину, контакт підтримуєш?
- Так, звісно. Ми бачимося на змаганнях, спілкуємося, вітаємо один одного. Вона, здається, всім задоволена, готується до Ігор за власним планом.

4 серпня полтавець Любомир Лемешко вирушить із міста Аракажу, де готується зараз, до Ріо-де-Жанейро. Там 5 серпня відбудеться урочиста церемонія відкриття Олімпійських ігор. А вже 6 серпня в Олімпійському басейні Ріо розпочнуться змагання найкращих у світі плавців.

спорт, плавання, Ріо-2016, Лемешко

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.