ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

12:31 21.07


Підприємства-парашутисти. Велику частину ремонтних робіт у Полтаві виконують фірми з інших областей.

Проаналізувавши договори, які управління ЖКГ виконкому Полтавської міськради уклало з підприємствами для ремонтних робіт, представники Всеукраїнського руху проти політичної корупції "Під контролем" виявили, що багато підрядів фірми отримували без тендерів. Часто це були не полтавські підприємства.

У грудні 2015 року управління ЖКГ виконавчого комітету Полтавської міськради почало активно закупляти послуги з поточного ремонту внутрішньо-квартальних, житлових та інших територій будинків. Загалом управління уклало 78 договорів. За підсумками на закупівлі робіт витратили 9,4 млн гривень.

Більшість договорів в управлінні ЖКГ уклали з ПАТ "Управління механізації будівництва №23". Його вигодоодержувач — депутат Харківської обласної ради Юрій Шляхта (ВО "Батьківщина").Різниця в часі між датами укладання договорів, актів виконаних робіт і оплати — не більше кількох днів.

Наприклад, останній договір уклали 23 грудня, роботи за актом виконали за 2 дні – 25 грудня, а оплату провели вже 29 грудня. Ще цікавіший приклад: дата договору — 17 грудня, а рахунок і акт складені також 17 грудня. Оплатили роботу 21 грудня. Або, ще факт - уклали договір 14 грудня, склали акт про виконані роботи 15 грудня, а оплатили наступного дня — 16 грудня.

Таких випадків багато. Невже за декілька днів можна зробити ремонт? Та ще й взимку. Зазначимо, що ці договори уклали без проведення тендерних процедур.

Усього в 2015 році "Управління механізації будівництва №23" Юрія Шляхти виграло в управління ЖКГ дорожніх тендерів на 169 млн гривень! Це приблизно 93% від загальної суми будівельних підрядів, отриманих на тендерах установи.

Ще по 14 договорах у приблизно той же період часу управління ЖКГ замовило ПФ "Корнет-2" капітальний ремонт труб та нежитлових приміщень (1,5 млн гривень), а ТОВ "Автодорбуд" - поточний ремонт територій будинків (808 тис. гривень).

Однак у 2016 році виконавчий комітет Полтавської міськради завдяки голосуванню депутатів отримав інструмент для підвищення конкуренції на закупівлях. На позачерговій сесії від 25 лютого місцеві обранці ухвалили рішення про запровадження електронних закупівель за кошти міського бюджету. Цим рішенням Полтавська міська рада вирішила, що її виконавчі органи, комунальні підприємства, установи та організації територіальної громади будуть проводити закупівлі вартістю від 5 тис. гривень до 200 тис. гривень в системі "Prozorro".

Проте управління ЖКГ виконавчого комітету Полтавської міськради досі не зареєструвалося у системі та не використовує її для відбору постачальників.

У 2016 році у Полтаві активно ремонтували багатоквартирні житлові будинки, перекривали дахи, замінювали труби тощо. Управління ЖКГ готується передати будинки у нормальному стані на баланс ОСББ. Враховуючи величезний об’єм роботи, установа укладала багато прямих договорів із суб’єктами господарювання. Проте залишається відкритим питання, за яким принципом в УЖКГ обирали фірми, оминаючи процедури закупівель.

Наприклад, ПП "Ремтехнал" уклало з управлінням ЖКГ договори ремонту покрівель та сходинок житлових будинків Полтави на 1,7 млн гривень. Інше приватне підприємство — ПП "Професіонал С/Т" — виконало капітальний ремонт труб у підвалах житлових будинків на 1,5 млн. гривень. До речі, його засновник Владислав Дем’янець йшов кандидатом у Полтавську міськраду від "Республіканської платформи".

Полтавське підприємство ТОВ "БК "Полтава-Бiлд", яке існує з лютого 2015 року та працює у сфері будівництва трохи більше року, отримало оплату за договорами в 2016 році від управління ЖКГ виконкому Полтавської міськради на суму понад 3 млн. гривень. Фірма ремонтувала покрівлі житлових будинків і внутрішньо-квартальні житлові території. Між іншим, у 2014 році обидва засновники "Полтава-Білд" — Володимир та Ольга Тузенки — балотувалися у Верховну Раду від партії Тігіпка "Сильна Україна".

Управління ЖКГ заплатило Сумському Відділу комплексного планування ДП "Укрдiпродор" за виготовлення робочих проектів ремонту вулиць Полтави (Фрунзе, Артема, Котляревського, Тевелєва та Кучеренка) та за капітальний ремонт вулиць нашого міста на суму 469,5 тис. гривень. Зауважимо, що ця юридична особа є філією Українського державного інституту з проектування об’єктів дорожнього господарства "Укрдіпродор". У Полтаві функціонує власний відділ комплексного планування — також філія цього державного підприємства, але договір невідомо з якої причини уклали саме з Сумським.

Виготовленням робочих проектів для капітального ремонту вулиць Полтави займалося ще одне сумське підприємство — ТОВ "Iнжбуддорпроект", уклавши 7 договорів та отримавши від управління 153 тис. гривень.

Харківське підприємство "Будгарант-7", що має статутний капітал 100 гривень, теж активно ремонтує полтавські дороги. Це підприємство не тільки виграло більшість тендерів на ремонт вулиць міста, а й отримало від управління ЖКГ 33,1 млн гривень. До речі, "Будгарант" неодноразово конкурував з ПАТ "Управління механізації будівництва №23". Зокрема, на тендері, який управління ЖКГ Полтавської міськради проводило 26 травня, у "Будгарант-7" запропонували на 0,05% вищу ціну. Тому перемогло ПАТ "УМБ №23".

При цьому у КП "Полтавська міська шляхово-експлуатаційна дільниця" Полтавської міської ради пропонували на 28% нижчу ціну, але його не допустили до торгів через зв’язки із самим замовником і формальності у документації. Представники КП "ПМШЕД" не вказали скорочену назву, повне ім’я та посаду керівника, не уточнили, яку адресу вказали — фактичну чи юридичну. Крім того, на думку комітету з конкурсних торгів, КП "ПМШЕД" знизило обсяги виконання послуг.

До речі, харківський "Будгарант-7" не вперше програє "УМБ №23". Так, 7 вересня харків’яни отримали підряд управління ЖКГ Полтавської міськради на капітальний ремонт вулиці Свердлова. Пропозиція фірми "Будгарант-7" була на 0,5% дорожчою. В іншому тендері — щодо ремонту вулиці Р. Люксембург, у травні 2015 року намагалась взяти участь полтавська фірма ТОВ "ДРСУ Полтава" з дешевшою пропозицією. Однак її не допустили до оцінки, бо фірма не підтвердила інформацію, що не є банкрутом, а також не подала витягу з реєстру чи довідки, що її представник на торгах не притягувався до відповідальності за корупційне правопорушення.

Нагадаємо, що у системі електронних закупівель, до якої управління ЖКГ досі не приєдналося, таке неможливо, тому що пакет документів подає лише переможець закупівлі.

Представники Всеукраїнського руху проти політичної корупції "Під контролем" детально вивчили тендерну політику управління ЖКГ виконавчого комітету Полтавської міськради. Можна зробити висновок, що величезний обсяг робіт з ремонту полтавських будинків та вулиць виконують підприємства з сусідніх регіонів. Вони, зазвичай, є давніми партнерами. І справа тут не у низькому потенціалі полтавських ремонтних служб — він на належному рівні. Усі, навіть найменші спроби місцевого бізнесу перемогти в тендері постійно натикалися на "бюрократичні" перепони. "Краще друга старого нема в світі нікого", – каже народне прислів’я. Але хіба це має працювати у ділових стосунках, коли "новий друг" пропонує кращі умови?

тендер, підприємства, ремонт

За темою:

  • Справу щодо загибелі полтавської комунальниці закрили
  • УЖКГ Полтави замовляє катафалк за понад два мільйони гривень
  • Справа Скорика: вирок у розтраті 3,9 млн гривень із бюджету Полтави
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.