ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:41 29.10


Проект-переможець "Території Майдану" потребує суттєвого доопрацювання

Результати всеукраїнського відкритого архітектурно-художнього конкурсу на визначення кращого концептуального проекту відкритого громадського простору "Територія Майдану" в Полтаві - відомі.

Замовником конкурсу стала Полтавська обласна державна адміністрація, організаторами – Управління містобудування та архітектури, Управління культури, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Умови конкурсу затверджені розпорядженням голови ОДА від 04.05.2016 №186.
Такий масштабний конкурс у Полтаві проведено вперше за 60 років

– зазначила член журі Оксана Бєлявська.

Відповідно до умов, протягом кількох місяців, з 5 травня до 5 вересня, тривав прийому конкурсних заявок. Конкурсне завдання передбачало проект концепції простору, в якій розвиватиметься громадський простір навколо Полтавської ОДА.
На конкурс із дотриманням умов було подано 10 заявок. Вони попередньо розглядались спеціально створеною експертною радою та Радою громадських експертів, після чого 23 вересня відбулась презентація конкурсних проектів, відкриття виставки та пряме інтернет-голосування на сайті управління культури за кращий із проектів. Містяни також мали можливість проголосувати прямим способом – листом в спеціальну опечатану скриньку.
Окремим органом у цьому конкурсі можна назвати Раду громадських експертів, яка відслідковувала прозорість проведення виставки, надавала волонтерів для чергування біля скриньки, щоб одна особа не голосувала більше одного разу.
19 жовтня виставка припинила свою роботу, було зупинено й інтернет-голосування.
26 жовтня члени журі оприлюднили узагальнені результати громадського обговорення конкурсних проектів, згідно з якими з 4441представників громадськості, що взяли участь у голосуванні, 220 осіб не підтримали жодного конкурсного проекту, ще 5 голосів залишились не озвученими (малюнки, вірші тощо).
Журі складалось із архітекторів, художників, скульпторів, діячів культури, громадських активістів. Головою журі був Петро Ворона, секретарем обрали Антоніну Ільїну.

Конкурсне журі, розглядаючи результати альтернативного голосування на інтернет-сайтах, не прописаних в умовах конкурсу, одноголосно вирішило взяти до увагу таку думку громадськості, але не враховувати її при прийнятті рішення.
Уявіть, що ми даємо поради хірургу або кардіологу, як йому краще оперувати хворого. Чому ми маємо враховувати чиюсь непрофесійну думку? 

- так прокоментував це питання член журі Фелікс Бетліємський, голова секції скульптури Харківського осередку НСХУ.

Підсумкове засідання проходило досить жваво. Чимало членів журі були категорично незадоволені проектами, представленими на конкурс. Художниця Юлія Петушинська, активний учасник Майдану в Полтаві, вважає, що такий конкурс не на часі, бо зараз країна живе новими проблемами, за яким стираються в пам’яті образи Майдану.

Занадто пізно, треба було цю роботу проводити два роки тому

- вважає вона. Активістка також зазначила, що жодна з робіт, представлених на конкурс, навіть не близька до концепції, яку мала втілити, вони не мають образу Героїв Небесної Сотні, образу героїв Майдану.
Натомість архітектор Ірина Особік, голова Ради громадських експертів конкурсу, зазначила, що проекти дають уявлення про концепцію і висловила сподівання, що проект-переможець буде втілений у життя. При цьому Ірина зазначила, що проекти потребують серйозного доопрацювання, в основному – з технічних питань.

Результатом багатогодинного обговорення стало наступне рішення журі.
ІІІ місце та грошовий приз в сумі 5000 гривень отримав проект Павленка Андрія Володимировича (м. Івано-Франківськ);
ІІ місце та винагороду в сумі 7500 гривень  отримав проект "Лист до Героя" київської творчої групи.
І місце та суму 10 тисяч гривень отримав конкурсний проект урбан-платформи "Сіті-Лаб", Полтава.

У рішенні комісії зазначено, що проект-переможець потребує суттєвого доопрацювання, а саме: відсутнє місце для покладання квітів при церемоніях вшанування пам’яті героїв, а також є певні питання про функціонування струмка. Тож, журі рекомендувало замовнику конкурсу створити робочу групу, до якої включити авторів проекту-переможця, представників замовника, Ради експертів, окремих фахівців для розроблення якісного завдання на проектування з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Слід зазначити, що рішення були прийняті не одноголосно. “За”  реалізацію проекту-переможця голосували Ю. Бєлявська, Г. Бондар, Є. Ситько,  П. Ворона, Н. Кондель-Пермінова, О. Панков, В. Проскуряков, Г. Фасій. “Проти” реалізації проекту голосували Ф. Бетліємський, Г. Негай, Ю. Петушинська, Ю. Самойленко, В. Шулик. Утримались від голосування О. Білоусько, В. Вадімов, М. Карюк, О. Тарасенко.

проект, конкурс, майдан, ОДА, архітектура

За темою:

  • "Пливи рибо любов" - стартував літературний конкурс на Полтавщині 
  • На Полтавщині оголосили конкурс з відбору адвокатів, які залучаються до надання БВПД
  • На Полтавщині визначили чотирьох переможців конкурсу "Учитель року-2024"
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.