ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:02 29.03


У Полтаві частину берега Ворскли можуть віддати невідомій фірмі із Запоріжжя

Сім фракцій Полтавської міськради розбилися на два ворогуючі табори через проекти рішень щодо земельних ділянок загальною площею близько 130 га. Зокрема, йдеться про квартал на Сакко на березі Ворскли.

Більше трьох годин у сесійній залі Полтавської міської ради тривав балаган, депутати не почали голосувати за питання порядку денного, яких загалом 54. На трибуні чергувалися обранці полтавців із громадськими активістами, які ображають один одного і мера.

Камінь спотикання – земельні питання, яких у переліку сьогоднішніх 54 – кілька на загальну площу близько 130 га. Зокрема, протистояння викликало питання №9 "Про надання дозволу на розроблення детального плану території кварталу, обмеженого вулицями Миру, Сакко, Громадською та річкою Ворсклою".

Представники фракції "Самопомочі", "Партії простих людей" та "Свободи" вимагали закриття сесії і перенесення засідання на іншу дату, аби вони могли вивчити питання порядку денного. Особливо ті, які стосуються дозволів на розроблення планів земельних ділянок та розміщення тимчасових споруд. Лідер фракції "Самопомочі" Ігор Окіпнюк показує пухку папку із проектами рішень на сьогодні і розповідає:

Ці документи ми отримали фактично за тиждень до сесії, а мали б отримати на їхнє вивчення значно більше часу за законом. Зрозуміло, що більшість із них не розглядалася на профільних депутатських комісіях. Ми чудово розуміємо, для чого це потрібно – дерибан землі і сприяння "своїм" підприємцям. Ось конкретний приклад – питання №9 "Про надання дозволу на розроблення детального плану території кварталу, обмеженого вулицями Миру, Сакко, Громадською та річкою Ворсклою". Про що йдеться? Про земельну ділянку із занедбаним комунальним магазином "Літо", передачу її якійсь невідомій запорізькій фірмі. При цьому нам очевидно – громада Полтави залишиться у програші, в людей згодом тихцем заберуть частину громадського пляжу. Справа у тому, що рік тому прийняті зміни до законодавства про водні ресурси. Суть змін – раніше забудова мала бути за 50 метрів до дзеркала води, а нині – за півметра. Як ви думаєте, хто і як скористається такою цікавою пропозицією у даному конкретному випадку?

Із колегами по сесійній залі категорично не згодні депутати із "Совісті України", "Рідного міста", "Батьківщини" та Блоку Петра Порошенка. Лідер "Батьківщини" у міській раді Олег Білоножко пояснив позицію протиборчого табору виданню Poltava365.com. За його словами, одна із вимог ЄС для отримання безвізового режиму Україною полягає у тому, аби земля передавалася інвесторам через аукціон і вже обладнана відповідними комунікаціями. Це дозволить Полтаві отримувати гранти з ЄС, а також співфінансування із обласного бюджету для реалізації різноманітних проектів. Олег Білоножко також прокоментував ситуацію навколо комунального магазину "Літо", враховуючи нововведення:

Ми сьогодні бачимо подачу перекрученої інформації, самопіар деяких політичних сил. Сьогодні магазин "Літо" являє собою безхозне приміщення, навколо якого утворилося стихійне сміттєзвалище, притон і громадський туалет. Ми ще не розглядали пропозиції запорізької фірми щодо того, що буде на його місці та прилеглій території. Йдеться тільки про розроблення плану земельної ділянки управлінням капітального будівництва міськвиконкому, без чого неможливі розвиток цієї території та подальше залучення інвестицій.

Цікаво, що в проекті рішення "Про надання дозволу на розроблення детального плану території кварталу, обмеженого вулицями Миру, Сакко, Громадською та річкою Ворсклою" немає ні слова про таємничу фірму із Запоріжжя, про яку згадували наші співбесідники.

P.S. О 14:20 депутати Полтавської міської ради почали розглядати перше питання порядку денного із 54-ох, тоді як сама сесія почалася о 10:00. Зокрема, проголосували і це питання. Міський голова Олександр Мамай зазначив, що інвестора наразі немає, а детальний план буде розроблятися на конкурсній основі. Після розгляду цього та низки інших земельних питань фракції "Самопомочі" та "Свободи" залишили сесійну залу на знак протесту.

земля, Сакко, пляж, Ворскла, оренда

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.