ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

18:58 08.04


У полтавські дитсадки з Сумської області постачали сир, де частка рослинного жиру склала 50 відсотків

Підприємець з Сумської області постачав у дитячі садки Полтави твердий сир, який був наполовину зроблений з рослинного жиру.

Сьогодні, 8 квітня, в Полтавській ОДА на нараді щодо постачання продуктів харчування до закладів освіти, медицини та соціальних закладів області очільник Антимонопольного комітету Полтавщини Володимир Оніщенко зазначив, що комітет розпочав три справи щодо підприємців, які виготовляли продукти низької якості:

Один виробник, який виробляє сири тверді в селі Сумської області постачає сир твердий, де частка рослинного жиру складає 50 відсотків. Це в дитячі садки міста Полтави! Інший виробник, який постачав творог - 35 відсотків рослинного жиру. І третій виробник масла коров'ячого - 36 відсотків масла рослинного.

Щодо якості молочних продуктів, які нині постачаються в Полтавську область розповів і представник підприємства "Білагро" (с. Білоцерківка Великобагачанського району) Віктор Кордубан:

Після Нового року в Гадяцькому районі подзвонили нам із закладу освіти і сказали: "Ваш творог дорогий, ми беремо в одного постачальника, приватного підприємця дешевше". Ми беремо цей творог і робимо аналіз... Технологія, як зробити творог і не з молока - це береться обрат (застаріла назва знежиреного молока - Авт.), додається крохмаль, пальмова олія. Щоб отримати таку консентенцію, технологи попрацювали - там немає нічого живого... Ця ситуація, вона ж не тільки в школах і садках, вона вцілому в усіх торгових точках...

Підтримала думку Віктора Кордубана і Оксана Стасенко, директор Лубенського молочного заводу "Гармонія":

Я хочу сказати саме про Лубни. Заїхав Богодухів зі своєю продукцією, на якій вказано, що це масло, що це молоко, що це сир кисло-молочний. Я знаю, що наші лубенчани здавали продукцію на дослідження. Значить, в маслі виявлено 30 відсотків рослинного жиру, в молоці виявлено сім відсотків рослинного жиру. Я розумію, що населення, можливо, не може купувати дорогу продукцію. Але, будь ласка, якщо це дорого, то це має бути якісно. Якщо це спред, то на упаковці має бути вказано, що це спред, що це продукт молоковмісний. Тому що, коли стосується питання спецхарчування, то до нас також звертаються: "От чому ваша продукція така дорога? А нам пропонують творог по 19 гривень". Я - технолог за освітою. Щоб зробити тонну творогу, необхідно, як мінімум, 6.5 - 7 тонн сировини. Якщо це перерахувати, то це вийде тільки по сировині від 32 до 42 гривень. Це тільки йде закладка сировини. Не враховуючи переробку, енергію, зарплату. Про який ми творог говоримо за 19 гривень?

Учасники наради дискутували щодо низької якості не тільки так званого творога, але й масла, молока та м'яса, які пропонуються за нижчою ціною. Підприємці зазначили, що не проти конкуренції. Однак нехай виробники вказують правдиву інформацію на упаковках продукції, а не вводять в оману споживачів.

Людина повинна мати право вибору, що їй купити. Чи їй купити дорожче і якісне, чи їй купити дешевше. Але вона повинна розуміти, що вона їсть,

- сказала Оксана Стасенко.

Тож учасники дискусії поставили собі кілька завдань. По-перше, визначити біологічну норму, яка потрібна дитині/хворому. Наступні два кроки - залучення якісної продукції, яка забезпечуватиме цю біологічну норму, та встановлення цін.

масло, спред, сир, творог, олыя, рослинны жири, Кордубан, Оніщенко, Стасенко

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.