ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:32 23.02


На ПТУ грошей немає, а чиновники пропонують "укрупнення"

Депутат облради Сергій Шевчук розкритикував ідею департаменту освіти ОДА щодо укрупнення ПТУ області та попередив, що профтехосвіта в області може бути зруйнована. На неї потрібно знайти 200 мільйонів гривень.

Цього року вся професійно-технічна освіта області мала перейти на фінансування не х державного, а з місцевих бюджетів. Про таку ідею говорили ще минулого року, але область, на думку деяких депутатів облради, виявилася неготовою до такого рішення Уряду і Верховної Ради.

Сергій Шевчук, депутат обласної ради (ВО "Свобода") зазначив:

Під час засідання постійної комісії обласної ради 22 грудня минулого року я, як голова комісії, підняв питання та пропозицію реагування на інформацію про те, що субвенція з державного бюджету на профтехосвіту буде скасована. Однак керівництво профільного департаменту облдержадміністрації відкинуло всі застереження і переконливо доводило, що ситуація під контролем і субвенція в жодному разі не буде відмінена.

Виявилося, що Уряд таки скинув обов'язок фінансувати ПНТУ на місцеві бюджети. Зокрема, в Полтаві їх мав би фінансувати міський бюджет, якого досі немає. З цього приводу на одній із недавніх сесій виступав голова асоціації профтехосвіти у Полтаві Сергій Шиян:

Полтава без бюджету, тому ПТУ, викладачі і три тисячі їхніх учнів опинилися під загрозою. За такого розвитку подій за місяць ПТУ в Полтаві взагалі не буде, як не буде і робітників, адже їм треба платити зарплату.

Протестуючи проти такого рішення, у відставку подав керівник профільного департаменту Євген Ленський - той, хто вчасно не зреагував на проблему, на думку Сергія Шевчука.

У своєму коментарі він зазначив:

Не розуміючи наслідків, депутати прийняли Закон України "Про Державний бюджет 2016 року" із статтею 27, згідно якої відміняється державна субвенція на підготовку робочих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах. Це рішення просто руйнує профтехосвіту, адже місцеві бюджети не витримають такого навантаження. Тим паче основний тягар випав на міста обласного підпорядкування, у яких знаходиться 21 професійно-технічний навчальний заклад із 37 ПТНЗ всієї області.

Проти перекидання витрат на місцеві бюджети висловлювалися і депутати обласної ради.

Зрештою, сам Шевчук подав до облради текст свого звернення щодо повернення державного фінансування ПТНЗ. Облрада його підтримала, а незабаром і бюджетний комітет Верховної Ради прийняв таке рішення.

Але субвенцію виділили на півроку, тому вже зараз потрібно вирішувати, як далі фінансувати професійно-технічну освіту на Полтавщині. В департаменті освіти винайшли нову ідею - укрупнення. Т.в.о. директора департаменту освіти і науки ОДА Галина Власюк розповіла про нововведення у роботі НТНЗ області.

За її словами:

27 ПТНЗ обласна влада планує перетворити у 12 центрів професійної освіти, які будуть сформовані за принципом територіальної близькості та попиту на професії. При цьому враховується якісний склад педпрацівників, а матеріально-технічна база та профіль зберігаються.

Перелік майбутніх реформованих ПТУ може бути таким:

  • У Кременчуці вище професійне училище №7 змін не зазнає.
  • У Кременчуці ліцей нафтопереробної промисловості об'єднається із ПТУ №6 та професійним ліцеєм сфери послуг.
  • У Кременчуці ПТУ №26 об'єднається із професійним ліцеєм імені А.С. Макаренка.
  • У Комсомольську об'єднаються вище професійне гірниче училище та професійний будівельний ліцей.
  • У Зінькові об'єднається ПТУ №25 і професійний аграрний ліцей.
  • У Гадячі вище професійне аграрне училище об'єднається з аграрним ліцеєм з Гадяцького району та двома закладами з Лохвицького: ПТУ №32 та ПТУ №27.
  • У Миргороді ПТУ №44 об'єднається із ПТУ №56 з Шишацького району.
  • У Хоролі Міжрегіональний центр професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців прийме до себе ПТУ №49 з Великобагачанського району.
  • У Лубнах також з'явиться свій центр професійно-технічної освіти: до тамтешнього професійного ліцею переїдуть ПТУ №53 з Лубенського району та ПТУ №46 з Оржицького.
  • У Решетилівці до професійного аграрного ліцею імені І. Г. Боровенського переїде художній професійний ліцей.
  • У Карлівці до ПТУ №50 приєднається ПТУ №55 з Чутового та ПТУ №54 з Котельви.
  • Окремо йде Кобеляцький професійно-технічний ліцей.

Та й ця ідея, на думку депутата Сергія Шевчука, не витримує жодної критики. Він пише:

Вважаю, що така "оптимізація" згори призведе до повної руйнації системи професійно-технічної освіти. Як, до прикладу, можна об'єднати художній і аграрний ліцеї у Решетилівці? Чому взагалі зникає осередок профтехосвіти в одному із найбільших районів області - Лохвицькому? Чому при такій оптимізації не враховується думка педагогічних колективів, учнів, їхніх батьків і територіальних громад? Чому чиновники з департаменту ОДА не спромоглися перед такими пропозиціями хоча б презентувати шляхи своєї "оптимізації" керівникам навчальних закладів і винести їх на розгляд профільної комісії обласної ради? Такі непрофесійні заяви керівництва департаменту освіти і науки очевидно не сприятимуть ефективній підготовці робітничих кадрів у області, а також є свідченням відсутності ефективного менеджменту на їхньому рівні.

Між тим, за інформацією виконуючої обов'язки директора Департаменту освіти і науки Галини Власюк, яку цитує депутат Шевчук, для фінансування профтехосвіти на Полтавщині потрібно 200 мільйонів гривень. 21 заклад із 37 знаходиться у містах обласного значення і тільки частина місцевих рад спромоглася виділити кошти на їх утримання протягом першого кварталу.

Лесь ГАВРИЛОВ, Анна СОЛТОВСЬКА, Наталка ЯРІЙ

ПТУ, ПТНЗ, профтехосвіта, субвенція, депутати, фінансування, освіта, Шевчук, Ленський

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.