ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:18 02.10


Не стало Олександра Кулика

У це важко повірити, але сьогодні надійшла трагічна звістка: не стало нашого колеги, головного редактора "Полтавської Думки" Олександра Кулика.



Ще три  роки тому свій 60-річний ювілей він відзначав напівмарафоном довкола Корпусного парку,  де мало чим поступався молодим марафонцям і дуже тим тішився. Адже журналістика і спорт завжди йшли поруч у його житті.
Працюючи у газеті "Зоря Полтавщини" він не лише вів спортивну рубрику, але й своїм прикладом залучав колег до здорового способу життя, до фізкультури і спорту. Був прекрасним футболістом, шахістом, чудово грав у шахи… Тому й організовував перші спартакіади журналістів Полтавщини, сам брав у них активну участь. І перемагав!

Таким було його не лише спортивне, але й журналістське та громадянське  кредо – завжди і скрізь перемагати!
У 1990 році він взявся за створення одного з перших  не лише на Полтавщині, але й в Україні загалом видання, незалежного від компартійного впливу – газети міської громади "Полтавський вісник". За чотири роки, які Олександр Кулик очолював редакцію, він не лише "з нуля" створив колектив, але й разом із колегами зробив тижневик найпопулярнішим у Полтавській області.
1994 року заснував газету "Полтавська думка", яка теж дуже швидко стала рупором демократичних сил, здобула прихильність читачів. Саме як журналіст, автор десятків журналістських розслідувань Олександр Кулик і сам завоював неабиякий авторитет громади. Тож недарма його двічі обирали депутатом Полтавської міської ради, а 1998 року виборці Полтави Полтавського, Диканського і Решетилівського районів обрали народним депутатом України по своєму округу...

А ще Олександр Кулику особисто мені імпонував тим, що знав напам’ять сотні віршів багатьох українських поетів, а особливо любив Василя Симоненка. І не просто любив, а міг декламувати його твори годинами, бо мав до того добрий артистичний хист. Пригадую, як над полтавським майданом у часи Революції гідності багатотисячний натовп повторював за Олександром Куликом:

Ти знаєш, що ти — людина?
Ти знаєш про це чи ні?
Усмішка твоя — єдина,
Мука твоя — єдина,
Очі твої — одні.
Більше тебе не буде.
Завтра на цій землі
Інші ходитимуть люди,
Інші кохатимуть люди —
Добрі, ласкаві й злі.
Сьогодні усе для тебе —
Озера, гаї, степи.
І жити спішити треба,
Кохати спішити треба —
Гляди ж не проспи!
Бо ти на землі — людина,
І хочеш того чи ні —
Усмішка твоя — єдина,
Мука твоя — єдина,
Очі твої — одні.

Це сказано і про нього!
… Таких як Кулик називають "правдорубами". Безкомпромісний, до кінця відданий професії і своєму громадянському обов’язку, він завжди залишався чесним по відношенню до себе та інших, завжди боровся за правду і справедливість. Так само боровся він до кінця і з підступною хворобою, яка так несподівано накинула на нього свої пута. Навіть після тяжкої операції, повернувшись із Києва до Полтави, Олександр ще кілька місяців тому підбадьорював нас, колег: все буде добре, я вже починаю тренуватися, ще зустрінемося і на футбольному полі, і на біговій доріжці…
Не судилося! Вічна пам'ять і Царство Небесне тобі, наш неспокійний друже!

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ


Біографічна довідка
Кулик Олександр Васильович народився 26 вересня 1953 року в селі Петрівка Полтавського району. Громадянин України.
У 1974 році Олександр Кулик закінчив філологічний факультет Полтавського державного педінституту. У цьому ж році розпочав трудову діяльність на заводському радіомовленні Полтавського заводу газорозрядних ламп.
1974 — 1975 рр. — служба в армії.
З 1975 по 1980 роки — кореспондент відділу сільського господарства районної газети Полтавського району.
1980 — 1990 — спеціальний кореспондент обласної газети "Зоря Полтавщини". У 1986 році визнаний кращим журналістом-екологом України.
1990 — 1994 — головний редактор газети полтавської міськради "Полтавський вісник".
1994 — 1998 — головний редактор обласної газети "Полтавська думка".
1998 — 2002 — народний депутат України, самовисуванець.
2003 — 2008 — головний редактор "Полтавської думки", директор інформаційно-видавничого агентства "Полтава-Факт".
З 2008 року — старший викладач Полтавського інституту економіки і права.
За журналістську і правозахисну діяльність нагороджений орденом Спілки офіцерів України — Хрестом "За мужність". У 2009 році визнаний кращим журналістом України в жанрі журналістських розслідувань проти корупції.

трагедія, смерть, Олександр Кулик

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.