ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

10:51 07.11


Головні події за минулий тиждень. Найцікавіше, що ви могли пропустити

Декларації і зарплати чиновників, протести людей, викриття хабарника в СБУ і призначення прокурора, неготовність міста до зими та історія порятунку пораненого - такі події запам'яталися нам за попередні сім днів.

Електронні декларації - таємне стало явним

Минулий тиждень позначився відкриттям ящика Пандори - опублікуванням електронних декларацій чиновників і народних обранців. Полтава не пасла задніх у порівнянні з Україною: на діаманти, кілограми готівки й офшори, задекларовані політиками національного штибу, наші місцеві "діячі" дали достойну відповідь. Приміром, у дружини першого заступника мера Полтави Михайла Шевченка виявилося 67 мільйонів гривень на банківських рахунках, голова облради Олександр Біленький володіє правами на цегельний завод на Полтавщині, його заступник Євген Холод задекларував мільйон гривень готівки та підприємства, які належать компанії з Кіпру, нардеп Костянтин Іщейкін, котрий, до речі, голосував за збільшення депутатських зарплат, має корпоративні права на ТОВ "Готель "Галерея", а начальник кримінальної поліції області Руслан Бірюков виявився колекціонером монет, статуеток, елітних годинників і ювелірних виробів, живучи при цьому в минулому році на одну зарплату.

Чуже багатство подобається не всім

Звісно, хороших емоцій простому люду такі відкриття не додавали, але продемонструвати свій протест наважився лиш один сміливець, який вийшов на одиночний пікет до міської ради. Нікого ж не здивує, що хлопець виявився АТОвцем? А от те, що з ним не поговорили (окрім наших кореспондентів) і викликали поліцію - неприємно вражає.

Дружину головного патрульного теж працевлаштували в поліції

До речі, про поліцію. Минулого тижня в місті представили Уповноважену нацполіції з захисту прав людини, посаду якої голосно охрестили "омбудсмен". Усе б нічого, й нова посада нібито важлива, але обійняла її... дружина головного патрульного поліцейського області Наталія Мельничук. Якщо врахувати, що права людини, буває, порушує влада (і силові органи, зокрема), то як дружина головного поліцейського реагуватиме на скарги, припустимо, на підлеглих її чоловіка, авторові уявляється слабко.

У перший день роботи - надбавка до зарплати і премія

Та знову повернемося до грошей. Поки вражений чужими статками народ припадав до екранів телевізорів і моніторів комп'ютерів (перепало уваги й нашому сайту), дехто на цьому тлі вже встиг продемонструвати, як правильно в таких умовах починати кар'єру у владі. Новообрана заступниця голови Київської райради Полтави Світлана Тригубенко одразу після призначення на посаду проголосувала за встановлення собі надбавки до зарплати у 50 відсотків і премії у 120 відсотків. Причому голосувати за це права не мала через явний конфлікт інтересів.

Про хабарі і нового прокурора

Якщо не виходить заробляти по-чесному, то роблять, як прийдеться. Минулого тижня СБУ затримала за хабар свого ж співробітника, який, більше того, працював у відділі боротьби з корупцією та оргзлочинністю. Вимагав, говорять 1000 доларів, і зараз чекає суду в СІЗО.

На цьому тлі особливою виглядає новина про призначення в області нового прокурора . Представляти його приїхав сам Юрій Луценко і нароздавав тому чимало завдань.

Війна триває, попри "перемир'я"

Та всі ці політичні й кримінальні новини меркнуть перед тим, що на Полтавщині знову ховають бійців-учасників війни. У зоні АТО загинув кременчужанин Микола Вашура, а вдома помер ветеран Сергій Решетник. Поки тут ділять статки, зарплати й посади, війна збирає свою страшну жатву...

Ще один ринок, підготовка до зими, пляж для інвалідів і неймовірний порятунок

А тим часом місто Полтава жило своїм звичним буденним иирним життям. Наприклад, можна привітати містян із появою чергового, вже 18-го ринку в межах міста. Рішення про це прийняли на засіданні міськвиконкому , розташують новий базар на Київському шосе 70-а.

Також говорили про готовність комунальників до зими, і на одній із нарад представник поліції повідомив , що до завірюх, морозів і заметілей підготували лиш 28% піску та 2% солі від потреби. Плюс - не вистачає техніки. Отримати коментарі від профільних чиновників нам так і не вдалося. Але час усе ж таки поки є, головне, аби зима не застала комунальників надто вже зненацька, як це було минулого року.

Утім, громадяни й самі організовуються, аби покращити своє життя й середовище існування. У рамках Бюджету участі майже півмільйона гривень з міської скарбниці виділили для облаштування в Полтаві пляжу для людей із особливими потребами. Плюс дали гроші ще на низку проектів, за які голосували самі полтавці. Крапля в морі, звісно, але вже хоч щось.

Та найголовніший приклад взаємодопомоги і підтримки трапився на Подолі. Сварка між двома чоловіками закінчилася тим, що один ударив ножем іншого і пошкодив йому артерію. Поки їхали поліція й медики, випадкова перехожа врятувала стікаючого кров'ю чоловіка, власним шарфом наклавши джгут на ногу . Але детальна розповідь про цей випадок - уже цього тижня.

підсумки, тиждень

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.